Uključiva podrška novi je projekt programa Uključeni roditelji. Provodi se uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

 

U projektu surađujemo s Probacijskim uredima I i II u Zagrebu te drugim stručnjacima iz područja promocije i zaštite ljudskih prava i prava djece kako bi podigli razinu provedbe antidiskriminacijske politike s ciljem prevencije socijalne isključenosti ranjivih skupina kao što su (bivši) zatvorenici, osuđenici i djeca.

 

Projektom želimo utjecati na održavanje pozitivnog odnosa roditelj – dijete kod (bivših) zatvorenika i osuđenika kroz ublažavanje simptoma poteškoća mentalnog zdravlja te jačanje roditeljskih kompetencija. Na taj način dugoročno želimo stvoriti uvjete za uspješnu resocijalizaciju i reintegraciju bivših zatvorenika.

 

Drugi modul na projektu Uključene zajednice - Pravni okviri i zagovarački alati održan je od 27. do 29. studenog u Udruzi RODA, u Zagrebu.

Na edukaciji su sudjelovale udruge iz Zagreba, Varaždina, Osijeka i Zadra koje će u lokalnim zajednicama u sljedećoj godini organizirati kampanje i volonterske akcije kako bi senzibilizirale društvo za pozitivan prihvat bivših zatvorenika u zajednicu.


Ivana Zanze i Branka Mrzić Jagatić vodile su edukaciju te podijelile sa sudionicima iskustvo Udruge RODA u pripremi i realizaciji brojnih zagovaračkih kampanja.

Za uspješnost zagovaračkih kampanja potrebna je dobra suradnja s medijima te korištenje društvenih platformi u online svijetu. Na edukaciji su sudionici imali priliku izrađivati planove kampanja te poruke kako bi zagovarali promjene, senzibilizirali javnost i utjecali na ključne dionike u području zaštite prava djece čiji su roditelji na odsluženju kazne zatvora.

 

Tijekom ove edukacije sudionici su se upoznali i s pravnim okvirom, naročito u području održavanja odnosa roditelja i djece. Održavanje obiteljskih odnosa ključno je za uspješnu resocijalizaciju bivših zatvorenika te je važno omogućiti održavanje obiteljskih odnosa tijekom izdržavanja kazne.

 

Pravni okviri i zagovarački alati druga je u nizu edukacija projekta Uključene zajednice. Održat će se od 27. do 29. studenog u Udruzi RODA, u Zagrebu.

 

Ova edukacija provodi se u području zagovaračkih aktivnosti, suradnje s medijima te poznavanja i korištenja pravnih mehanizama u svrhu senzibilizacije lokalne sredine za kvalitetniji postpenalni prihvat bivših zatvorenika u zajednicu. 

 

Sudionici udruga s područja Zagreba, Varaždina, Osijeka i Zadra uključeni u projektne aktivnosti na ovoj edukaciji kreirat će sadržaj poruka koje će sljedeće godine koristiti u digitalnoj kampanji s ciljem senzibilizacije javnosti na poteškoće ranjivih skupina.

 

Voditeljice ovog modula su partnerice na projektu, Ivana Zanze i Branka Mrzić Jagatić iz Udruge RODA – Roditelji u akciji.

 

Trening društvene pravde prva je u nizu edukacija projekta Uključene zajednice održana u Udruzi Roda od 9. do 11. listopada.

 

Ovaj projekt sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

U projekt su se uključile udruge iz Zagreba, Varaždina, Osijeka i Zadra kako bi se osposobile za rad s bivšim zatvorenicima i njihovim obiteljima s jedne strane te senzibilizirale i pripremile lokalnu zajednicu za kvalitetan postpenalni prihvat s druge strane.

 

Trening su vodile psihologinje Sanja Brajković i Marina Trbus iz POU Korak po Korak. Sudjelovanjem na edukaciji otvoreno je područje stigme i predrasuda prema ranjivim skupinama, ali i strahova te potreba lokalne zajednice kako bi prihvat u zajednicu bio pozitivan.

 

Ova edukacija omogućila nam je međusobno upoznavanje, povezivanje i prve korake k uspješnoj suradnji kako bi u nastavku projekta radili na razvoju modela Uključene zajednice - univerzalnog modela za uspješnu integraciju ugroženih skupina u društvo.

 

Sastali smo se partnericama na projektu Uključene zajednice, Pučkim otvorenim učilištem Korak po korak i Udrugom RODA – Roditelji u akciji.  Sastanak je bio prilika da potpišemo partnerske ugovore i predstavimo logo projekta.

Pripremamo prvu edukaciju, Trening društvene pravde - Živjeti različitosti koji će se održati od 9. do 11. listopada u prostoru Udruge RODA.

Trening će voditi Sanja Brajković i Marina Trbus, psihologinje POU Korak po korak.

Sudionici nam dolaze iz Osijeka, Varaždina, Zadra i Zagreba.

Ovom edukacijom nastavljamo s razvojem modela Uključenih zajednica, a s ciljem osnaživanja i senzibilizacije lokalnih zajednica za prihvat bivših zatvorenika u društvo.

Sudjelovanje je besplatno, a udruge koje će sudjelovati u projektu kroz edukacije, volonterske akcije i razvoj lokalne politike ojačat će kapacitete u području rada resocijalizacije bivših zatvorenika i njihov pozitivan prihvat u društvo.

Udruga roditelja "Korak po korak"  poziva udruge s područja Zagreba, Varaždina, Osijeka i Zadra na sudjelovanje u aktivnostima projekta Uključene zajednice kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

 

Tijekom sudjelovanja na aktivnostima projekta, članovi udruga bit će osposobljeni za psihosocijalni rad i podršku bivšim zatvorenicima te njihovim obiteljima kako bi im olakšali reintegraciju u društvo.

 

U edukativnom ciklusu, sudionici će biti osposobljeni u području:

  • senzibilizacije društva
  • psihosocijalne pomoći i savjetovanja
  • pravnog okvira i zagovaračkih alata
  • intersektorske suradnje
  • razvoja lokalne politike postepenalnog prihvata
  • izrade promotivne kampanje i volonterstva

Edukacije se održavaju u Zagrebu, a vode ih stručnjakinje iz partnerskih organizacija, Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak, Udruge roditelja u akciji – RODA te vanjski suradnici.

 

Prijaviti se možete ispunjavanjem ovog google obrasca.

 

Više informacija o projektnima aktivnostima pročitajte u pozivu ili  putem e-mail poruke na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

Sve edukacije za sudionike su besplatne - uključujući troškove smještaja i puta.

 

Trening društvene pravde prva je edukacija projekta Uključene zajednice. Održat će se od 9. do 11. listopada ove godine u prostoru Udruge RODA, u Zagrebu.

Trening će voditi psihologinje Sanja Brajković i Marina Trbus iz POU Korak po Korak. Tijekom edukacije sudionici će biti senzibilizirani o poteškoćama s kojima se susreću ugrožene skupine društva, bivši zatvorenici.

Na edukaciji će sudjelovati udruge s područja Osijeka, Zadra, Zagreba i Varaždina, a uskoro ćemo objaviti i poziv na uključenje u projekt.

Ovo je prva u nizu edukacija kojom započinjemo razvoj modela Uključenih zajednica, a s ciljem osnaživanja i senzibilizacije lokalnih zajednica za prihvat bivših zatvorenika u društvo.

Sudjelovanje je besplatno, a udruge koje će sudjelovati u projektu kroz edukacije, volonterske akcije i razvoj lokalne politike ojačat će kapacitete u području rada resocijalizacije bivših zatvorenika i njihov pozitivan prihvat u društvo.

 

 

 


Održan je prvi sastanak s partnerskim organizacijama, Pučkim otvorenim učilištem Korak po korak i Udrugom RODA – Roditelji u akciji o aktivnostima na projektu Uključene zajednice. Projekt se provodi uz sufinanciranje Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014.-2020.

U ovom razdoblju s partnerima ćemo razvijati Model Uključenih zajednica u sklopu kojeg ćemo provesti istraživanje te edukacije s ciljem senzibiliziranja društva za prihvaćanje bivših zatvorenika u lokalnu zajednicu.

Osnovni cilj projekta Uključene zajednice je senzibilizirati, povezati i kapacitirati organizacije civilnog društva za usluge koje doprinose kvalitetnom postpenalnom prihvatu u lokalnoj zajednici te podići spremnost lokalnih ustanova i zajednice za kvalitetniji postpenalni prihvat.

Aktivnosti će rezultirati osiguravanjem održivosti usluge kvalitetnijeg lokalnog postpenalnog prihvata čime se stvaraju uvjeti za učinkovitiju resocijalizaciju i reintegraciju počinitelja kaznenih djela u društvenu zajednicu.

Projekt će se provoditi u 4 grada: Osijek, Varaždin, Zadar i Zagreb. Provedbom aktivnosti u 4 različite zajednice steći će se vrijedne usporedne informacije za oblikovanje strategija širenja modela u druge sredine u Republici Hrvatskoj.

 

Ukupna vrijednost projekta: 1.029.353,12 kn.

Iznos koji sufinancira EU: 874.950,15 kn.

Razdoblje provedbe projekta: 11. srpanj 2019. – 11. listopad 2020.

Voditeljica projekta: Iva Buconjić, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

 

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Udruge roditelja "Korak po korak".

Više informacija o potporama možete pronaći na: 

www.strukturnifondovi.hr i  www.esf.hr.