Tijekom 2010. godine Udruga roditelja "Korak po korak" započinje  aktivnosti usmjerene promicanju uspostavljanja ravnoteže između privatnog i poslovnog života.

Projekt "Vuk sit, koza cijela" nastao je s ciljem senzibiliziranja i educiranja javnosti, poslodavaca i zaposlenika o prednostima radnog mjesta prijateljskog za obitelj.

Današnji uvjeti poslovanja postaju sve veći izazov, kako za poslodavce, tako i za zaposlenike te se problem uspostavljanja ravnoteže između posla i obiteljskih obveza sve češće javlja i ima nezanemariv učinak na obje uključene strane.

 

Okrugli stol Radno mjesto prijateljsko za obitelj, održan je u organizaciji Udruge roditelja Korak po korak u suradnji s portalom MojPosao i Hrvatskom udrugom poslodavaca, a u sklopu projekta Vuk sit, koza cijela – Zadovoljan poslodavac, zadovoljan roditelj, zadovoljno dijete.

 

ZAKLJUČCI

  • Problem uspostave ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života prisutan je u društvu kroz duže vremensko razdoblje, no jasno je kako u posljednje vrijeme taj problem postaje sve izraženiji. Također, ova je tema još uvijek nedovoljno prepoznata u javnosti, te je potrebno dalje razvijanje svijesti o ovom pitanju.

  • U kontekstu društvenih promjena, prisutno je sve kasnije zasnivanje obitelji, što može biti povezano i s nesigurnošću radnih mjesta te kasnim zapošljavanjem mladih, pretežito radi duljeg obrazovanja te rada na određeno vrijeme.

  • Neravnoteža između poslovnog i obiteljskog života problem je koji zahvaća cijelu obitelj te može utjecati na dobrobit djece zaposlenih roditelja. Također, čini se kako se žene još uvijek u većoj mjeri suočavaju s teškoćama oko uspostave ravnoteže budući da preuzimaju veći dio posla i odgovornosti oko obiteljskog života što uključuje brigu, odgoj djece i održavanje kućanstva.

18.11.2011. održan je Okrugli stol Radno mjesto prijateljsko za obitelj, u organizaciji Udruge roditelja Korak po korak u suradnji s portalom MojPosao i Hrvatskom udrugom poslodavaca. Okrugli stol održan je u sklopu projekta Vuk sit, koza cijela – Zadovoljan poslodavac, zadovoljan roditelj, zadovoljno dijete, s ciljem poticanja rasprave i donošenja preporuka za stvaranje radnog mjesta koje omogućuje uspostavljanje ravnoteže između poslovnog i obiteljskog života.
Na Okruglom stolu predstavljeni su rezultati istraživanja Ravnoteža privatnog i poslovnog života koje je proveo portal MojPosao, a predstavljene su i aktivnosti projekta Vuk sit koza cijela, brošura Radno mjesto  prijateljsko za obitelj, primjeri dobre prakse, kao i konkretne mjere koje doprinose stvaranju radnog okruženja prijateljskog za obitelj.
Sudionici Okruglog stola, predstavnici poslodavaca, sindikata, nadležnih institucija i organizacija civilnoga društva istaknuli su važnost ove teme kao i potrebu daljeg rada na razvoju radnog mjesta  prijateljskog za obitelj.

 

Kako uravnotežiti posao i privatni život pitanje je koje muči mnoge, pogotovo zaposlene roditelje. Današnji tempo rada i stalna dostupnost vrlo često ne ostavljaju dovoljno vremena ili energije za privatne obaveze.

U kojoj mjeri na privatni život utječe karijera istražio je portal MojPosao na preko 500 ispitanika tijekom listopada 2011.

Istraživanje je provedeno u sklopu projekta Udruge roditelja Korak po korak: "Vuk sit, koza cijela – Zadovoljan poslodavac, zadovoljan roditelj, zadovoljno dijete".


Udruga roditelja "Korak po korak" u suradnji s Moj Posao provodi projekt "Vuk sit, koza cijela" - Zadovoljan poslodavac - zadovoljan roditelj - zadovoljno dijete.

Kako uravnotežiti posao i privatni život pitanje je koje u današnje vrijeme muči mnoge, pogotovo zaposlene roditelje. Današnji tempo rada i stalna dostupnost koju je omogućio razvoj tehnologije, mnogima, naime, ne ostavljaju dovoljno vremena ili energije za privatne obaveze.
Neki poslodavci su to prepoznali, pa zaposlenicima nude brojne pogodnosti među kojima su fleksibilno radno vrijeme, vrtić unutar tvrtke i slično. Svjesni su da će na taj način zaposlenicima olakšati obavljanje privatnih obaveza i omogućiti im da se posvete poslu. Također, istraživanja su pokazala da su zaposlenici u takvim tvrtkama lojalniji poslodavcu i zadovoljniji poslom, a time i produktivniji.

Kakva su vaša iskustva? Kako posao utječe na vaš privatan život? Jeste li uspjeli ostvariti ravnotežu? Izlazi li vam pritom poslodavac u susret i kako? Sudjelujte u istraživanju koje o ravnoteži posla i privatnog života provodi portal MojPosao.

 

Udruga roditelja "Korak po korak" u suradnji s Moj Posao provodi projekt "Vuk sit, koza cijela" - Zadovoljan poslodavac - zadovoljan roditelj - zadovoljno dijete.

Kad su djeca bolesna

Bolovanje je vjerojatno najčešći kamen spoticanja između poslodavaca i zaposlenika-roditelja. Taj je problem višeslojan, i pronaći rješenje koje će sve zadovoljiti gotovo je nemoguće. No, uz trud i dobru volju s obje strane možda zaista vuk može ostati sit, a koza cijela.

 

Udruga roditelja "Korak po korak" u suradnji s Moj Posao provodi projekt "Vuk sit, koza cijela" - Zadovoljan poslodavac - zadovoljan roditelj - zadovoljno dijete.

Afrička poslovica kaže: "Potrebno je cijelo selo da bi se odgojilo dijete." Roditelji često teško dobivaju podršku okoline. Na žalost, često ju i ne traže.

Utjecaj društva
Stav o roditeljstvu i djeci danas su vrlo podvojeni, a roditelji su skupina koju to izravno pogađa, posebice zaposleni roditelji, među kojima se ističu žene – majke. Formalno se često ističu vrijednosti roditeljstva i djece, svakodnevno se govori o pravima i jednih i drugih, no stvarnost je često sasvim suprotna. Primjerice, biti roditelj može predstavljati prepreku da dobijete ili zadržite posao ili da napredujete, bolovanje zbog djeteta može izazvati nezadovoljstvo vaših kolega ili poslodavca ... S druge strane i roditelji sami sebi često nameću visoke kriterije koje žele zadovoljiti kao roditelji, što je prirodno i lijepo, no može skrivati sjeme nezadovoljstva i frustracije.

Udruga roditelja "Korak po korak" u suradnji s Moj Posao provodi projekt "Vuk sit, koza cijela" - Zadovoljan poslodavac - zadovoljan roditelj - zadovoljno dijete.

Zaposlenici - roditelji često su pod dodatnim pritiskom i rastrzani između poslovnih obaveza i očekivanja obitelji. Pitanja o bračnom i roditeljskom statusu i dalje se često postavljaju na razgovorima za posao jer poslodavci često razmišljaju kako će roditelji biti manje produktivni, i, posljedično, veći trošak za tvrtku. Je li tome uvijek tako?