Od 19. do 23. 11. 2019. U Biogradu na Moru

održao se međunarodni trening Cross Over na kojem sudjeluje 20 sudionika iz sedam zemalja: Belgije, Litve, Latvije, Mađarske, Srbije, Češke i Hrvatske. Cilj je bolje razumjeti format strateških partnerstava i kvalitetnije napisati projektni prijedlog . Kao jedan od članova Hrvatske delegacije sudjeluje i naš koordinaotor programa i projektni asistent Kristijan Orešković

 

Cilj treninga je produbiti razumijevanje formata strateških partnerstava i podići kvalitetu projektnih prijava na nadolazećim rokovima programa Erasmus+.

 

(izvor: AMPEU)

Cross Over je dugoročni projekt nacionalnih agencija za provedbu strateških partnerstava u sklopu programa Erasmus+ (područje mladih), a sastoji se od nacionalnog i međunarodnog treninga, koji se održava od početka Erasmus+ programa. Agencija za mobilnost i programe EU po drugi put koordinira aktivnosti međunarodnog treninga. 

 

 

Izvještaj o provedbi CAP programa u 2018. godini.

CAP (čit. kap; akronim od Child Assault Prevention) program je  primarne prevencije zlostavljanja koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe (otmica) i napada od strane poznate odrasle osobe. CAP nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih na verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje. 

Kroz godine suradnje sa brojnim stručnjakinjama, stručnjacima, ustanovama u području odgoja i obrazovanja u zajedničkoj provedbi CAP programa, skupili smo i lijepe priče o tome što CAP znači u životu jednog vrtića, škole, centra... Te priče smo htjeli podijeli s vama, nadamo se da će ohrabriti one koji su u provedbi CAP-a, a potaknuti one koji razmišljaju da se pridruže ovoj mreži.

Koliko je koristan i snažan CAP program najbolje vidimo po reakcijama djece i roditelja koji sudjeluju u njemu!
One su nam najbolji pokazatelj da ono što radimo jest nešto veliko i važno za cijelo naše društvo!
Iz tog razloga jako smo ponosni jer nam je prije nekoliko dana stiglo, za nas, veoma ohrabrujuće pismo majke čija djeca jesu dio CAP program!

„Poštovani odgajatelji i svi Vi koji s ljubavlju i optimizmom svakog dana krećete iz vaših domova da biste čuvali i odgajali našu djecu,

Cap pomaže djeci da se ne boje ići sami od kuće do škole, igrati se u kvartu, susresti s neznancem, s ljudima loših namjera, s agresivnim vršnjacima i nizu loših životnih situacija s kojima se susreću i prije nego mi postanemo svjesni da su zagazili jednom nogom u svijet.

U Osnovnoj školi Viktora Cara Emina u Lovranu, 06. svibnja, 2013. godine proveden je CAP program u razrednim odjeljenima 2 a i b. CAP pomagačice Deniza Dinić, Sonja Šumberac i Marija Negrić javile su nam se s povratnim informacijama o provedbi CAP programa, no ono što nas je posebno dojmilo su komentari djece, pa ih evo ovdje donosimo:

Ako ste zainteresirani raditi u CAP programu (izvoditi neku od njegovih varijanti) ispunite formular ovdje.

Edukacije organiziramo po interesu polaznika te ćemo vas kontaktirati kada će biti organiziran seminar u vašoj blizini. Zato nemojte zaboraviti ostaviti podatke!

S ciljem praćenja i brige o kvaliteti provedbe programa kao dio djelatnosti Udruge uvedena je CAP mreža. Uključuje hijerarhijsku i organizacijsku strukturu i sljedeće dionike CAP mreže: Savjet CAP-a; Ured Udruge roditelja "Korak po korak"; CAP koordinatorice za pojedine županije/gradove; Voditelje/ice CAP tima i tim CAP pomagača

CAP pomagači su oni članovi mreže koji aktivno i kontinuirano iz godine u godinu, provode program prema smjernicama ICAP-a i u suradnji s Udrugom roditelja "Korak po korak" – ICAP-ovog Regionalnog trening centra za Hrvatsku.

Potkategorije

Brošura izrađena za 20 godina provedbe CAP programa