„Zajedno za mame“ je projekt  usmjeren na pomoć maloljetnim i mladim majkama i njihovim obiteljima, koji se provodi na području Koprivničko-križevačke županije. Nositelj projekta je Udruga roditelja „Korak po korak“  a provodi se u partnerstvu s Udrugom žena „Hera“ Križevci, Udruženjem „Djeca prva“ i Centrom za socijalnu skrb Križevci. Vrijednost projekta iznosi 528.150,58 KN.

U veljači 2016. završio je projekt "Zajedno za mame" čija je provedba osigurala pripremu maloljetnih i mladih majki za samostalan život na području Koprivničko-križevačke županije. Projekt je omogućio veću informiranost, educiranost i osnaživanje maloljetnih i mladih majki kako bi se jačale njihove osobne kompetencije i socijalne vještine te ih se osnažilo za aktivno sudjelovanje u zajednici. Projektom su se educirali i senzibilizirali volonteri za pružanje psihosocijalne podrške maloljetnim i mladim majkama čime se dugoročno podiže razina svijesti o problematici maloljetničkih trudnoća i položaju maloljetnih i mladih majki u riziku od socijalne isključenosti.

Projektom je osnažena Udruga HERA Križevci, koja je umrežena i služi kao izvor pomoći institucionalnim pružateljima socijalnih usluga te je  prepoznata kao pružatelj novih socijalnih usluga, a u konačnici djeluje na podizanje razine kvalitete života u lokalnoj zajednici.

Kako smo provodili projekt i njegove aktivnosti, koje smo postigli rezultate i kako vidimo njegovu održivost i mogućnost primjene u drugim sredinama, saznat ćete ako prelistate publikaciju Iskustva provedbe i primjeri dobre prakse u širenju socijalnih usluga u zajednici.

Završna konferencija projekta „Zajedno za mame“ usmjerenog na pomoć maloljetnim i mladim majkama i njihovim obiteljima na području Koprivničko-križevačke županije održana je u utorak 23. veljače 2016. u Križevcima. Konferenciju su otvorili zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca Tomislav Katanović i izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“ Silvija Stanić.

Svoja su iskustva sa sudionicima podijelile i maloljetne majke koje su sudjelovale na edukativno-informativnim radionicama u okviru projekta. „Imam 20 godina i majka sam dvogodišnjeg djeteta te sam jedna od mladih majki koje su sudjelovale u radionici. Na nju su me voditeljice pozvale baš u pravo vrijeme, kad sam kao i sve mlade majke imala puno pitanja o tome što i kako dalje. Sad kad je projekt završio mogu reći da imam više samopouzdanja i da sam puno bolje informirana o pravima mladih i samohranih majki, pravilnom odgoju, brizi o zdravlju i zaposlenju. Svoja sam iskustva podijelila i s drugim mladim majkama koje nisu sudjelovale na radionici i kojima bih preporučila da se u budućnosti priključe projektu“, izjavila je jedna od maloljetnih sudionica u programu.

u okviru projekta „Zajedno za mame“, kojem je cilj osigurati snažniju podršku i pomoć maloljetnim i mladim majkama na području Koprivničko-križevačke županije, u Križevcima je 28. listopada 2015. održan okrugli stol na kojem je donesen Protokol o postupanju u pružanju socijalnih usluga maloljetnim trudnicama, maloljetnim i mladim majkama. Riječ je o zajedničkoj aktivnosti Udruge Hera i Centra za socijalnu skrb Križevci kojom se umrežuje organizacija civilnog društva s institucionalnim pružateljima socijalnih usluga radi osiguravanja kvalitetne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama, maloljetnim i mladim roditeljima u riziku socijalne isključenosti. Križevačka Udruga Hera, Udruženje Djeca prva i CZSS Križevci partnerske su institucije u projektu „Zajedno za mame“, koji provodi Udruga roditelja "Korak po korak"

27. svibnja 2015. otvoreno je Savjetovalište za maloljetne i mlade majke u prostorijama Centra za socijalnu skrb u Križevcima, u sklopu projekta „Zajedno za mame“, koji provodi Udruga roditelja „Korak po korak“ u partnerstvu s Udrugom žena „Hera“ iz Križevaca, zagrebačkom Udrugom „Djeca prva“ i Centrom za socijalnu skrb u Križevcima. Cilj je projekta osiguravanje još snažnije podrške i pomoći maloljetnim i mladim majkama u Koprivničko-križevačkoj županiji pri nastavku školovanja i zapošljavanju te pomoć u brizi i skrbi za dijete. Otvorenjem savjetovališta maloljetne i mlade majke, trudnice i roditelji na području županije dobili su mjesto okupljanja, unapređenja znanja i vještina koje će ih osnažiti za samostalan život i suočavanje s izazovima roditeljstva.

U okviru projekta "Zajedno za mame" 1. i 2. travnja 2015. u prostorijama partnerskog CZSS Križevci, održana je edukacija "Model socijalne usluge i standardi kvalitete socijalnih usluga". Edukacija je bila namijenjena djelatnicima Udruge roditelja "Korak po korak" i Udruge žena HERA Križevci. Tijekom edukacije na kojoj su se procjenjivale potrebe organizacije, osnaživali su se predstavnici partnerskih organizacija i educirali o provedbi standarda kvalitete u pružanju socijalnih usluga. U prijenosu znanja sudjelovala je partnerska organizacija udruženje „Djeca prva“.

Prve aktivnosti projekta „Zajedno za mame“, koji provodi Udruga roditelja „Korak po korak“ u partnerstvu s Udrugom žena „Hera“ iz Križevaca, zagrebačkom Udrugom „Djeca prva“ i Centrom za socijalnu skrb u Križevcima, predstavljene su na okruglom stolu održanom u Križevcima. Cilj je projekta osigurati snažniju podršku i pomoć maloljetnim i mladim majkama pri nastavku školovanja i zapošljavanju te pomoć u brizi i skrbi za dijete, kao i ojačati njihovu ulogu u zajednici kroz informiranost, educiranost i unapređenje osobnih kompetencija i socijalnih vještina.

„Zajedno za mame“ naziv je novog projekta Udruge roditelja „Korak po korak“ usmjerenog na pomoć maloljetnim i mladim majkama i njihovim obiteljima, a provodi se na području Koprivničko-križevačke županije u suradnji s križevačkom Udrugom žena „Hera“, zagrebačkom Udrugom „Djeca prva“ i Centrom za socijalnu skrb Križevci.

23. veljače 2015. u prostorijama Male podrumske dvorani Hrvatskog doma u Križevcima predstavnici lokalnih medija, grada, policijske uprave, srednjih škola, zavoda za zapošljavanje, zdravstvenih ustanova, OCD-a i cetara za socijalnu skrb upoznati su s provedbom projekta kojim će se osigurati još snažnija podrška i pomoć maloljetnim i mladim majkama pri nastavku školovanja i zapošljavanju te pomoć u brizi i skrbi za dijete. Projekt će dugoročno osigurati pripremu majki za samostalan život povećanjem njihove aktivacije i motivacije, a zahvaljujući većoj informiranosti, educiranosti i jačanju osobnih kompetencija i socijalnih vještina, mlade će majke moći aktivnije sudjelovati u zajednici.