Zadovoljstvo nam je najaviti webinar pod nazivom Uključiva podrška koji će se održati 31.8.2020. u 11:00 sati putem online platforme.Webinar je namijenjen stručnjacima koji rade s počiniteljima kaznenih djela te svima koji su zainteresirani za ovo tematsko područje.Naše gošće bit će Izv.prof.dr.sc. Anita Jandrić Nišević koja će predstaviti znanstveno utemeljeni pristup rada s počiniteljima kaznenih djela te predstavnica Kaznionice u Lepoglavi koja će predstaviti tretmanski rad s počiniteljima kaznenih djela.

Predviđeno trajanje webinara: 90 minuta

Prijava je moguća putem linka:  https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe4n9jLjOgZYg2BCNO87XROEK-enpjfHp-ofNNaVJZUdtbmdA/viewform

Webinar se održava u sklopu projekta Uključiva podrška koji je odobren i financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Za sve dodatne informacije – javite nam mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Udruga roditelja „Korak po korak“ održala je webinar pod nazivom Uključiva podrška koji je proveden u ponedjeljak, 31.8.2020 od 11:00 do 12:30 sati putem online Jitsi platforme. Webinar je organiziran u sklopu istoimenog projekta koji je financiran od strane Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Webinar je bio namijenjen stručnjacima iz različitih sektora koji se bave počiniteljima kaznenih djela odnosno, njihovom resocijalizacijom i reintegracijom u zajednicu. Sudjelovalo je ukupno 26 sudionika s područja cijele Republike Hrvatske, a naše gošće predavačice bile su Izv.prof.dr.sc. Anita Jandrić Nišević  sa Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, predstavnica Kaznionice u Lepoglavi te Mia Krpan koja je predstavljala projekt i aktivnosti provedene na projektu Uključiva podrška.

Sadržaj webinara sačinjavale su teme o znanstveno utemeljenom pristupu rada s počiniteljima kaznenih djela, motivaciji počinitelja kaznenih djela za suradnju, provedbi motivacijskog intervjua s nedobrovoljnim klijentima, kako umanjiti psihosocijalne posljedice koje utječu na njihovu prilagodbu na život po izlasku iz zatvora te predstavljanje tretmanskog rada u Kaznionici Lepoglava.

Po završetku izlaganja, održana je kratka diskusija u kojoj su sudionici izrazili veliki interes za teme ovog, ali i srodnog područja.

Uključiva podrška novi je projekt programa Uključeni roditelji. Provodi se uz financijsku potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

U projektu surađujemo s Probacijskim uredima I i II u Zagrebu te drugim stručnjacima iz područja promocije i zaštite ljudskih prava i prava djece kako bi podigli razinu provedbe antidiskriminacijske politike s ciljem prevencije socijalne isključenosti ranjivih skupina kao što su (bivši) zatvorenici, osuđenici i djeca.

Projektom želimo utjecati na održavanje pozitivnog odnosa roditelj – dijete kod (bivših) zatvorenika i osuđenika kroz ublažavanje simptoma poteškoća mentalnog zdravlja te jačanje roditeljskih kompetencija. Na taj način dugoročno želimo stvoriti uvjete za uspješnu resocijalizaciju i reintegraciju bivših zatvorenika.

Drugi modul na projektu Uključene zajednice - Pravni okviri i zagovarački alati održan je od 27. do 29. studenog u Udruzi RODA, u Zagrebu.

Na edukaciji su sudjelovale udruge iz Zagreba, Varaždina, Osijeka i Zadra koje će u lokalnim zajednicama u sljedećoj godini organizirati kampanje i volonterske akcije kako bi senzibilizirale društvo za pozitivan prihvat bivših zatvorenika u zajednicu.

Ivana Zanze i Branka Mrzić Jagatić vodile su edukaciju te podijelile sa sudionicima iskustvo Udruge RODA u pripremi i realizaciji brojnih zagovaračkih kampanja.

Za uspješnost zagovaračkih kampanja potrebna je dobra suradnja s medijima te korištenje društvenih platformi u online svijetu. Na edukaciji su sudionici imali priliku izrađivati planove kampanja te poruke kako bi zagovarali promjene, senzibilizirali javnost i utjecali na ključne dionike u području zaštite prava djece čiji su roditelji na odsluženju kazne zatvora.

Tijekom ove edukacije sudionici su se upoznali i s pravnim okvirom, naročito u području održavanja odnosa roditelja i djece. Održavanje obiteljskih odnosa ključno je za uspješnu resocijalizaciju bivših zatvorenika te je važno omogućiti održavanje obiteljskih odnosa tijekom izdržavanja kazne.

Pravni okviri i zagovarački alati druga je u nizu edukacija projekta Uključene zajednice. Održat će se od 27. do 29. studenog u Udruzi RODA, u Zagrebu.

Ova edukacija provodi se u području zagovaračkih aktivnosti, suradnje s medijima te poznavanja i korištenja pravnih mehanizama u svrhu senzibilizacije lokalne sredine za kvalitetniji postpenalni prihvat bivših zatvorenika u zajednicu.

Sudionici udruga s područja Zagreba, Varaždina, Osijeka i Zadra uključeni u projektne aktivnosti na ovoj edukaciji kreirat će sadržaj poruka koje će sljedeće godine koristiti u digitalnoj kampanji s ciljem senzibilizacije javnosti na poteškoće ranjivih skupina.

Voditeljice ovog modula su partnerice na projektu, Ivana Zanze i Branka Mrzić Jagatić iz Udruge RODA – Roditelji u akciji.

Trening društvene pravde prva je u nizu edukacija projekta Uključene zajednice održana u Udruzi Roda od 9. do 11. listopada.

Ovaj projekt sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda te Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

U projekt su se uključile udruge iz Zagreba, Varaždina, Osijeka i Zadra kako bi se osposobile za rad s bivšim zatvorenicima i njihovim obiteljima s jedne strane te senzibilizirale i pripremile lokalnu zajednicu za kvalitetan postpenalni prihvat s druge strane.

Trening su vodile psihologinje Sanja Brajković i Marina Trbus iz POU Korak po Korak. Sudjelovanjem na edukaciji otvoreno je područje stigme i predrasuda prema ranjivim skupinama, ali i strahova te potreba lokalne zajednice kako bi prihvat u zajednicu bio pozitivan.

Ova edukacija omogućila nam je međusobno upoznavanje, povezivanje i prve korake k uspješnoj suradnji kako bi u nastavku projekta radili na razvoju modela Uključene zajednice - univerzalnog modela za uspješnu integraciju ugroženih skupina u društvo.

Sastali smo se partnericama na projektu Uključene zajednice, Pučkim otvorenim učilištem Korak po korak i Udrugom RODA – Roditelji u akciji.  Sastanak je bio prilika da potpišemo partnerske ugovore i predstavimo logo projekta.

Pripremamo prvu edukaciju, Trening društvene pravde - Živjeti različitosti koji će se održati od 9. do 11. listopada u prostoru Udruge RODA.

Trening će voditi Sanja Brajković i Marina Trbus, psihologinje POU Korak po korak.

Sudionici nam dolaze iz Osijeka, Varaždina, Zadra i Zagreba.

Ovom edukacijom nastavljamo s razvojem modela Uključenih zajednica, a s ciljem osnaživanja i senzibilizacije lokalnih zajednica za prihvat bivših zatvorenika u društvo.

Sudjelovanje je besplatno, a udruge koje će sudjelovati u projektu kroz edukacije, volonterske akcije i razvoj lokalne politike ojačat će kapacitete u području rada resocijalizacije bivših zatvorenika i njihov pozitivan prihvat u društvo.

Udruga roditelja "Korak po korak"  poziva udruge s područja Zagreba, Varaždina, Osijeka i Zadra na sudjelovanje u aktivnostima projekta Uključene zajednice kojeg sufinancira Europska unija iz Europskog socijalnog fonda i Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske.

Tijekom sudjelovanja na aktivnostima projekta, članovi udruga bit će osposobljeni za psihosocijalni rad i podršku bivšim zatvorenicima te njihovim obiteljima kako bi im olakšali reintegraciju u društvo.

U edukativnom ciklusu, sudionici će biti osposobljeni u području:

• senzibilizacije društva
  • psihosocijalne pomoći i savjetovanja
  • pravnog okvira i zagovaračkih alata
  • intersektorske suradnje
  • razvoja lokalne politike postepenalnog prihvata
  • izrade promotivne kampanje i volonterstva

Edukacije se održavaju u Zagrebu, a vode ih stručnjakinje iz partnerskih organizacija, Pučkog otvorenog učilišta Korak po korak, Udruge roditelja u akciji – RODA te vanjski suradnici.

Prijaviti se možete ispunjavanjem ovog google obrasca.

Više informacija o projektnima aktivnostima pročitajte u pozivu ili  putem e-mail poruke na: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Sve edukacije za sudionike su besplatne - uključujući troškove smještaja i puta.