Projekt "Škola otvorena roditeljima" rezultat je iskustva Udruge roditelja „Korak po korak" stečenog kroz provedbu projekata „Škola otvorena roditeljima" i "Roditelji zastupnici djece". Roditelji, učitelji, stručni radnici i osoblje škole upućeni su na partnerstvo i suradnju, no dosadašnja iskustva, kao i rezultati provedenog istraživanja ukazuju na potrebu za edukacijom i sustavnim radom na prepoznavanju važnosti kvalitetne suradnje i partnerstva škole i roditelja. Projekt "Škola otvorena roditeljima" sastoji se od niza aktivnosti koje na vrlo konkretan i praktičan način upućuju jedne i druge na kvalitetnu suradnju i partnerstvo kako bi u najboljoj mogućoj mjeri iskoristili kapacitete obitelji i škole za dobrobit djece, obitelji, ali i same škole.

Radionice koje se provode u sklopu projekta "Škola otvorena roditeljima" namijenjene su vijećima roditelja, ali i ostalim zainteresiranim roditeljima u pojedinoj školi. Njihova je svrha pomoći roditeljima i osoblju škole da razviju vještine potrebne za prepoznavanje konkretnih problema u njihovoj sredini, strukturiranje međusobne suradnje, određivanje ciljeva koje žele postići i metoda njihova ostvarivanja.

U okviru projekta, u suradnji s udrugama RODA i IDEM  izrađena je i brošura namijenjena roditeljima i odgojno obrazovnim djelatnicima. Cilj brošure je pomoći školama prilikom kreiranja partnerskog odnosa s roditeljima te podsjetiti roditelje na važnost njihovog aktivnog uključivanja u obrazovanje svojeg djeteta.

Udruga roditelja "Korak po korak" provela je istraživanje o razini suradnje škole i roditelja u sedam zagrebačkih osnovnih škola. Sudionici istraživanja slažu se da bi suradnja škole i roditelja mogla i trebala biti opsežnija te da bi time odgojno obrazovni proces bio obogaćen. Sažetak istraživanja preuzmite ovdje

29. do 30. travnja 2016. u Dubrovniku je održana konferencija „Škola kao mjesto učenja aktivnog građanstva za roditelje i djecu“ u organizaciji Europskog udruženja roditelja (EPA, European Parents' Association) i Udruge roditelja „Korak po korak“. Koferencija je okupila 50-ak predstavnika različitih udruženja roditelja iz cijele Europe (Švedska, Estonija, Austrija, Italija, Španjolska i druge). Cilj Konferencije je bio razmotriti postojeće načine i primjere dobre prakse suradnje roditelja i odgojno obrazovnih ustanova diljem Europe, ali također, izraditi preporuke koje će na svim razinama, od roditelja do predstavnika tijela javnih vlasti ukazati kako zajedničkom suradnjom povećati participaciju i uključivanje roditelja u rad škole što direktno može poslužiti djeci kao primjer učenja aktivnom građanstvu.

U Dubrovniku se 29. i 30. travnja 2016. održava međunarodna konferencija „Škola kao mjesto učenja aktivnog građanstva za roditelje i djecu“ u organizaciji Europske udruge roditelja (European Parents Association – EPA) i Udruge roditelja "Korak po korak" iz Zagreba. Cilj konferencije je razmijeniti iskustva različitih europskih zemalja o načinima suradnje roditelja i škole kako bi se unaprijedila kvaliteta odgoja i obrazovanja djece. Ovakva konferencija održava se svake godine u jednoj od zemalja članica te se ove godine po prvi puta održava u Hrvatskoj. Udruga roditelja „Korak po korak“ provodi razne aktivnosti s ciljem poticanja suradnje roditelja i škole te razvoja povjerenja između roditelja i obrazovnog sustava jer se time postiže i veće povjerenje djece u obrazovni sustav te u konačnici bolje obrazovanje. Održavanje međunarodne konferencije s ciljem poticanja suradnje roditelja i škole kao i razmjene iskustava i primjera dobre prakse, vidimo kao odličnu priliku za uvođenjem pozitivnih promjena i na području Republike Hrvatske. Na konferenciju pozivamo sve zainteresirane građane, a posebno roditelje, ravnatelje, učitelje, nastavnike i stručne suradnike u školama. Više informacija o programu same konferencije nalazi se na sljedećim poveznicama: poziv i invitation. Prijave za konferenciju su otvorene do 20. travnja 2016., a za sve dodatne informacije i pomoć pri organizaciji smještaja možete se obratiti Udruzi roditelja „Korak po korak“ na broj telefona 01/4855-578 ili e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Manifestacija "Roditelji i škola zajedno" održana je 15 svibnja 2015. u Osnovnoj školi Josipa Matoša Vukovar. Roditelji i djeca su na kreativan način obilježili Međunarodni dan obitelji: zajedno su izrađivali nakit, bubnjeve od recikliranog materijala, pripremali omiljene kolače, oslikavali svilu, izrađivali tortu i dizajnerske ukrase od papira te sudjelovali  u sportskim aktivnostima. Na taj način su ukazali na važnost zajedničkog djelovanja roditelja i odgojno-obrazovnih djelatnika u odgoju djeteta te promicali vrijednosti nenasilnog odgoja i pozitivnog roditeljstva. Događaj je organiziran u sklopu projekta „Umreženi protiv nasilja“ koji Udruga roditelja Korak po korak provodi u partnerstvu s Osnovnom školom Josipa Matoša u Vukovaru. Projekt traje od početka siječnja do kraja srpnja 2015. godine, a provodi se zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

U Vukovaru je u svibnju proveden projekt Roditelji volonteri, kojem je cilj promicati vrijednosti društva usmjerenog na djecu, odnosno društva koje djecu smatra svojim najvećim bogatstvom i stoga kao prioritet postavlja njihovu dobrobit, razvoj i školovanje. Projektom se želi još više osvijestiti roditelje, djecu i učitelje o važnosti zajedničkog dijaloga u usvajanju, primjeni i promicanju vrijednosti nenasilnog odgoja te skretanja pozornosti na štetnost tjelesnog kažnjavanja. Važan je dio projekta poticanje roditelja, učitelja i djece na zajedničke aktivnosti i kvalitetno zajedničko provođenje vremena, a u tu su svrhu u suradnji s Osnovnom školom Josipa Matoša u Vukovaru organizirane manifestacije pod nazivom „Roditelji i škola zajedno“. Održano je ukupno osam događanja koja su objedinila likovne, dramske, sportske i kreativne radionice i na kojima je sudjelovalo ukupno 52 djece i 30 roditelja. Nakon radionica roditelji su procijenili da im je sudjelovanje bilo izrazito korisno za izgradnju odnosa s djetetom i iskazali interes za buduće uključenje u slične projekte. Projekt je financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

U sklopu građanske akcije "Roditelji Volonteri" 12. svibnja 2015. provedena je manifestacija „Roditelji i škola zajedno“ koju Udruga roditelja Korak po korak provodi u partnerstvu s Osnovnom školom Ivana Cankara u Zagrebu. U okviru manifestacije organizirana je kreativna likovna radionica u sklopu koje su roditelji i djeca zajedno oslikavali veliko platno motivima na temu nenasilnog odgoja. Dramska radionica je pomogla roditeljima da se prisjete omiljenih zajedničkih aktivnosti te je poticala njihovu kvalitetniju komunikaciju s djecom. Na okruglom stolu su roditelji i učitelji raspravljali o unapređenju suradnje roditelja i škole, a neformalno je druženje, uz koncert glazbene skupine Vibrica, bila prilika roditeljima za razmjenu iskustva i međusobne podrške. Građanska akcije se provodi zahvaljujući financijskoj potpori Regionalne zaklade za lokalni razvoj „Zamah“ u sklopu decentraliziranog modela financiranja Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

Tijekom 2014. godine Udruga roditelja "Korak po korak" nastavila je s provedbom projekta Škola otvorena roditeljima na području Ličko-senjske županije. Provedene su radionice za Vijeća roditelja u OŠ  dr. Jure Turića, Gospić i OŠ dr. Franje Tuđmana, Lički Osik.

Također, 28. travnja, 2014. u Kulturno informativnom centru u Gospiću održana je tribina Škola otvorena roditeljima na kojoj je sudjelovalo tridesetak djelatnika škola i roditelja koji su zajednički razmatrali mogućnosti poboljšanja suradnje između roditelja i škole. Na tribini su predstavljeni primjeri dobre prakse partnerstva između škole i obitelji te je na temelju brojnih primjera potaknuta rasprava o mogućim promjenama u školama.