Udruga roditelja "Korak po korak" u suradnji s Moj Posao provodi projekt "Vuk sit, koza cijela" - Zadovoljan poslodavac - zadovoljan roditelj - zadovoljno dijete.

Afrička poslovica kaže: "Potrebno je cijelo selo da bi se odgojilo dijete." Roditelji često teško dobivaju podršku okoline. Na žalost, često ju i ne traže.

Utjecaj društva
Stav o roditeljstvu i djeci danas su vrlo podvojeni, a roditelji su skupina koju to izravno pogađa, posebice zaposleni roditelji, među kojima se ističu žene – majke. Formalno se često ističu vrijednosti roditeljstva i djece, svakodnevno se govori o pravima i jednih i drugih, no stvarnost je često sasvim suprotna. Primjerice, biti roditelj može predstavljati prepreku da dobijete ili zadržite posao ili da napredujete, bolovanje zbog djeteta može izazvati nezadovoljstvo vaših kolega ili poslodavca ... S druge strane i roditelji sami sebi često nameću visoke kriterije koje žele zadovoljiti kao roditelji, što je prirodno i lijepo, no može skrivati sjeme nezadovoljstva i frustracije.

Kako uskladiti karijeru i roditeljstvo?
Nema jednoznačnog odgovora niti čarobnog savjeta koji bi bio univerzalno primjenjiv. Upravo zato je iznimno važno prepoznati i cijeniti osobni roditeljski stil i stalno raditi na razvoju samopouzdanja. Na radionicama za roditelje koje vodim, roditeljima su takve spoznaje često veliko olakšanje. S druge strane, kad spoznaju svoj utjecaj roditelji lakše prihvaćaju odgovornost i bolje prepoznaju potrebe djece. Prije svega važno je propitati osobne vrijednosti i odrediti ciljeve – i u roditeljstvu i u karijeri. Ono što vam je važno, što vjerujete i što želite postići u mnogome će utjecati na vaše ponašanje. Prepoznavanje sadašnjeg stanja - što je dobro, a što ne, i uspoređivanje toga s onim što želite, dat će vam mnogo odgovora o tome kako dalje.

 

Najveći izazov je vrijeme!
Djeci nikad nije dovoljno vremena koje provodimo s njima – oni bi uvijek više. Danas se često i na poslu očekuje da radimo dulje od radnog vremena, a katkad i sami tome pridonosimo. Za zaposlene roditelje posebno je važna usredotočenost. Kad radite – radite predano tako da sav posao uredno obavite, i na temelju toga tražite poštivanje svog radnog vremena. Iako u početku može izazvati otpor ili negodovanje, svakako doljedno ističite da ste odradili sve što je trebalo, ako ne i više od toga. Naravno, dogodit će se da prekovremene sate ne možete izbjeći, no svaki put provjerite zar to zaista ne može čekati sljedeće jutro.
Radost vašeg djeteta što vas vidi bit će vam sigurno najveća nagrada za to.

Gordana Kastrapeli,
Suradnica na projektu "Vuk sit, koza cijela"
NLP trenerica i coach, FORMAT-IN