U petak, 07.12.2012. godine, u Gradu Mali Lošinj održana je radionica na temu "Prevencija seksualnog nasilja nad djecom". Radionica je dio aktivnosti projekta koji sufinancira Ministarstvo socijalne politike i mladih i Ured za ljudska prava, a organizirala ju je Udruga roditelja „Korak po korak“ u suradnji s gradom Mali Lošinj. Radionica je doprinos Kampanji Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom "Jedno od pet", a prisustvovalo je 16 sudionika iz područja socijalne zaštite, odgoja i obrazovanja te sudstva.
Uvodno je prisutne u ime Grada pozdravila je pročelnica ureda Grada i upravljanja gradskom imovinom Ružica Baumgarten. Radionicu je vodila Gorana Hitrec, psihologinja i članica Udruge roditelja "Korak po korak", a gost predavač bila je Dunja Pjević, socijalna radnica, djelatnica Centra za socijalnu skrb, Mali Lošinj.

Svrha radionice bila je poboljšati uvid u složeni problem spolnog nasilja nad djecom. Tema seksualnog nasilja često je marginalizirana, no statistike govore da je jedno od 5 djece postaje žrtvom nekog oblika seksualnog nasilja te da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije godišnje oko 150 milijuna djevojčica i 73 milijuna dječaka bude izloženo nekom obliku seksualnog nasilja, a u 70-85% slučajeva seksualnog napada radi se o osobama koje žrtva poznaje.
Sudionici su posebno pokazali zanimanje za postupak krizne intervencije u trenucima kada dijete otkriva i ukazuje na sumnju da je seksualno zlostavljano gdje je stavljen naglasak na to da je svatko zakonski dužan prijaviti zlostavljanje.
Osim u Malom Lošinju radionica će se naredne godine održati u Dubrovniku i Zaboku, a do sada je održana u ukupno 14 gradova diljem Hrvatske.