U tijeku je Kampanja Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom pod nazivom 'Jedno od pet'.

Tijekom ove godine Udruga je provela niz aktivnosti kao doprinos Kampanji, a koje su također uvrštene i u Akcijski plan provedbe kampanje (MOBMS).

Posebno ističemo provedbu Okruglog stola u Zagrebu u partnerstvu sa Uredom pravobraniteljice za djecu i Poliklinike za zaštitu djece Grada Zagreba gdje su okupljeni brojni stručnjaci na području zaštite prava djece.

Nadalje, održana je radionica „Prevencija seksualnog zlostavljanja djece“ u 8 gradova (Čakovec, Vukovar, Koprivnica, Gospić, Karlovac, Slavonski Brod, Zadar i Zagreb) namijenjena ravnateljima, stručnim suradnicima i drugim djelatnicima odgojno-obrazovnih ustanova, predstavnicima socijalne i zdravstvene službe, policije, Crkve te ostalima zainteresiranima za zaštitu prava djeteta na koje se odazvalo oko 300 sudionika.

Sve ove aktivnosti predstavljaju nastavak sustavnog dugogodišnjeg rada Udruge na prevenciji (seksualnog) zlostavljanja djece primjenom CAP programa. Program provode educirani odgojno-obrazovni djelatnici, čime se pridonosi jačanju kapaciteta odgojno-obrazovnih ustanova za sustavan preventivni rad. CAP program ima zaštićena autorska prava, provodi se prema detaljno razrađenim kurikulumima za svaku njegovu varijantu (Predškolski, Osnovni, TeenCAP, CAP za djecu s teškoćama u razvoju) i kroz jasno strukturirane za djecu i odrasle (roditelji i osoblje ustanova) znanstveno je evaluiran od strane Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu. U radu s djecom polazi se od osnovnih dječjih prava na sigurnost i zlostavljanje prikazuje kao uzurpaciju tih prava.

Udruga zahvaljuje svim CAP pomagačima koji su svojim zalaganjem doprinijeli realizaciji ovih aktivnosti i pridonijeli cilju da se smanji ranjivost djece i njihova izloženost raznim oblicima zlostavljanja.

The European Economic and Social Committee (EESC) prepoznao je naše napore i naveo aktivnosti Udruge roditelja „Korak po korak“ kao primjer dobre prakse na svojoj web stranici, o čemu možete više pročitati ovdje.