U četvrtak, 31.03.2011. godine u Tehnološko-inovacijskom centru u Čakovcu održana je radionica na temu Prevencija seksualnog nasilja nad djecom. Radionicu je organizirala Udruga roditelja "Korak po korak" u suradnji sa Međimurskom županijom i Društvom za psihosocijalnu pomoć Čakovec. Prisustvovalo je oko 60 stručnjaka iz vrtića i škola Međimurske županije te ostalih institucija vezanih za skrb o djeci.
Radionicu je osmislila i vodila Gorana Hitrec, psihologinja i dugogodišnja voditeljica prevencijskog programa zlostavljanja djece, CAP programa, u Hrvatskoj. Svrha radionice bila je poboljšati uvid u složeni problem spolnog nasilja nad djecom.

Tema seksualnog nasilja često je marginalizirana, no statistike govore da je jedno od 5 djece postaje žrtvom nekog oblika seksualnog nasilja te da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije godišnje oko 150 milijuna djevojčica i 73 milijuna dječaka bude izloženo nekom obliku seksualnog nasilja, a u 70-85% slučajeva seksualnog napada radi se o osobama koje žrtva poznaje. Podaci za Republiku Hrvatsku govore da je 2010. godine ukupan broj seksualnih delikata bio 355. Za usporedbu, 2005. godine broj počinjenih delikata štetu djece bilo je 405. Ovo vjerojatno ne ukazuje na smanjenje, već možemo pretpostaviti da se veliki broj zlostavljanja niti ne prijavljuje. Naime, djeca su često u strahu priznati da su žrtve te ne znaju kome se obratiti, a događa se da i kada prekinu šutnju naiđu na nevjericu i nesuradnju. Nadalje, zabrinjavajući je podatak da RH više nije samo tranzitna zemlja za dinamiku trgovanja i prostituciju djecom, nego i po prvi puta, služi prvenstveno kao odredište za žrtve trgovanja sa svrhom seksualne eksploatacije i prisilnog rada.

Stoga je poseban naglasak stavljen na važnost prevencije. Nužno je podučiti djecu djelotvornim vještinama kako se obraniti od zlostavljača te da imaju jasnu sliku da se moraju obratiti za pomoć i gdje to mogu učiniti. Kao jedan od odgovora nameće se CAP (čit. kap; akronim od Child Assault Prevention) program koji u vrtićima i školama provodi Udruga roditelja "Korak po korak" i educirani CAP pomagači.
Posebno je važno napomenuti da su djeca intelektualnih teškoća posebno ranjiva na zlostavljanje te je stoga razvijen program prevencije zlostavljanja djece s intelektualnim teškoćama koji se provodi u Centrima za odgoj i obrazovanje te drugim ustanovama koja skrbe i obrazuju djecu s teškoćama. Sudionici su posebno pokazali zanimanje za postupak krizne intervencije u trenucima kada dijete otkriva i ukazuje na sumnju da je seksualno zlostavljano gdje je stavljen naglasak na to da je svatko zakonski dužan prijaviti zlostavljanje.

Osim u Čakovcu radionica će se tijekom travnja i svibnja održati u još 6 gradova Republike Hrvatske: Koprivnici, Gospiću, Karlovcu, Slavonskom Brodu, Vukovaru i Zadru.