Prostor interneta, društvenih mreža i mobilnih informacijsko-komunikacijskih aplikacija, vjerojatno je jedino područje ljudskog djelovanja o kojem su djeca i mladi bolje informirani i bolje se njima služe od odraslih. To roditelje stavlja u posebno osjetljiv položaj i zahtijeva preuzimanje novog, vrlo značajnog i izazovnog odgojnog zadatka. Naime, pravila uljudnog i nenasilnog ponašanja koja vrijede kod kuće, u školi ili u parku, vrijede i na internetu. Uz to što su prvi i najvažniji odgajatelji, roditelji su prvi i najvažniji zaštitnici djece na internetu. Udruga roditelja "Korak po korak" izradila je priručnik za roditelje - online odgajatelje. Nadamo se da će ovaj priručnik približiti svijet interneta i informatičke tehnologije, u kojem djeca danas odrastaju, njihovim roditeljima te tako pridonijeti smanjenju generacijskog jaza u poznavanju cyber prostora i uporabi informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Elektroničko nasilje ili cyberbullying je verbalno ili psihičko uznemiravanje od strane pojedinaca ili skupine prema žrtvi koje se ponavlja. Poprima različite forme, poput izrugivanja, uvreda, prijetnji, glasina, ogovaranja, neugodnih komentara ili kleveta. Interaktivni online servisi (e-mail, chat, instant messaging) modernog doba i mobilni telefoni pružili su nove prilike i načine na koje nasilnici mogu zlostavljati svoje žrtve. Djeca, tinejdžeri i odrasli sve više vremena provode online, a neprestan razvoj medijskih platformi također povećava rizik posjećivanja i pregledavanja neprimjerenih internetskih stranica ili fotografija te u slučaju cyberbullyinga povećava i rizik od anonimnih prijetnji, zlostavljanja i maltretiranja.

Udruga roditelja „Korak po korak“ svojim aktivnostima doprinosi razvoju zajedničkog pristupa prevencije rizika, informiranja i smjernica za obitelji, roditelje i djecu.

Udruga roditelja „Korak po korak“ priključila se projektu DeleteCyberbullying, koji provodi Konfederacija obiteljskih organizacija Europske unije (COFACE) uz financijsku podršku programa Europske Unije DAPHNE.

Glavni je cilj projekta pružiti informacije djeci, mladima i roditeljima o oblicima cyberbullyinga, kao i o izvorima pomoći. U svrhu podizanja svijesti o ovom značajnom problemu modernog doba, kreirana je posebna aplikacija za mobilne uređaje, a pripremljen je i edukativan film koji slikovito opisuje što je cyberbullying i kako treba postupiti u situacijama u kojima se taj oblik nasilja odvija.

Priručnik je izrađen unutar projekta Delete cyberbullying čiji je cilj pružiti informacije djeci, mladima i roditeljima o oblicima elektroničkog nasilja. Udruga roditelja "Korak po korak" prevela je i prilagodila priručnik za korištenje u hrvatskim školama.

Priručnik za učitelje sadržava niz aktivnosti i nastavnih jedinica o pojedinim temama vezanim uz prevenciju elektroničkog nasilja.  Priručnik u pdf-u možete preuzeti ovdje.

Povod organizaciji tribine bio je Međunarodni dan prevencije zlostavljanja djece, 19. studenog, koji se na ovaj datum obilježava u cijelom svijetu.

Ovom prilikom, Marina Trbus iz Udruge roditelja „Korak po korak“ predstavila je rezultate istraživanja o prisutnosti elektroničkog nasilja među mladima u Hrvatskoj koje je Udruga provela ranije ove godine. Mladi koji su sudjelovali u istraživanju procijenili su da je svaka druga djevojka i svaki četvrti mladić bio žrtva vrijeđanja na internetu. Rezultati također pokazuju da 79% ispitanih roditelja gotovo nikad ne razgovara sa svojim djetetom o onome što ono radi na računalu i internetu, 77% njih gotovo nikad ne ograničava vrijeme koje dijete može provesti na računalu i internetu, a čak 92% ispitanika gotovo nikad ne traži da im dijete pokaže što radi na Facebooku i drugim društvenim mrežama.

Udruga roditelja korak po korak, kao organizacija civilnoga društva kojoj je tema prevencije nasilja među i nad mladima u svim pojavnim oblicima jedan od strateških ciljeva, drži potrebnim upozoriti nadležne institucije i zainresirane dionike na tri zaključka skupa:

1. Prijavljivanje elektroničkoga nasilja (cyberbulling), kao jednog od rastućih oblika društvenoga nasilja nije tek dobra volja već dužnost svakog građanina/ke. Pri tome postoje funkcionalni alati institucija i organizacija u tu svrhu, kao što je Red Button aplikacija MUPa, ili mogućnosti prijave organizacijama poput Centra za nestalu i zlostavljanu djecu ili Hrabrog telefona

2. Roditelji su u lancu dionika prepoznati kao „najslabija karika“, dijelom zbog nedostatka informacija o  pojavi elektroničkog nasilja, informatičkoj tehnologiji koja ga podržava, a dijelom zbog izostanka edukacije u pitanjima roditeljstva, omjeru kontrole i povjerenja, izgradnje odnosa i oblika komunikacije s djetetom. Dio roditelja zbog tih razloga umanjuje ili negira postojanje ovog problema.

3. U tom smislu ključna je i zasad nedovoljna reakcija institucija sustava gdje posebnu pažnju treba obratiti školama, centrima za socijalnu skrb te mreži škola za roditelje, pri čemu dobru zakonsku osnovu treba pretvoriti u razvijene institucije dostupne u svim dijelovima RH, što zasad nije slučaj.

Rezultati istraživanja Udruge roditelja „Korak po korak“ provedenog tijekom 2014. godine pokazuju da je elektroničko nasilje prošireno među mladima u Hrvatskoj. 55,50% ispitanika smatra da su djevojke doživjele da ih netko na internetu vrijeđa, dok za mladiće to izjavljuje 26,90% ispitanika.  23,60% ispitanika smatra da su djevojke doživjele da im netko ukrade identitet na internetu, a 12,80% ispitanika smatra da se krađa identiteta dogodila mladićima. 30,70% ispitanika smatra da su djevojke doživjele seksualno uznemiravanje putem interneta, a 5,10% smatra da se seksualno uznemiravanje na internetu dogodilo i mladićima. Samo 28,1% mladih izjavljuje da u njihovoj zajednici postoje edukacije o zaštiti od nasilja na internetu.

S ciljem zaštite od elektroničkog nasilja, ili cyberbullyinga te edukacije djece, mladih i roditelja o ovoj pojavi i njezinoj prevenciji, izrađena je inovativna aplikacija za mobilne uređaje te je dostupna za operativni sustav Android i iOS.

Aplikacija sadrži interaktivni kviz provjere znanja namijenjen tinejdžerima, roditeljima i učiteljima. Aplikacija nudi točne odgovore na pitanja, informirajući tako korisnika o činjenicama vezanim uz elektroničko nasilje, ali i o internetu i društvenim mrežama općenito. Aplikacija zbraja točne i netočne odgovore korisnika te korisniku dodijeljuje šaljivu titulu "Cyber-špiljskog čovjeka", ili "Mudrice", ovisno o pokazanom znanju. Rezultate kviza moguće je objaviti na Facebooku.

Osim provjere znanja, aplikacija sadrži i kviz kojim korisnik može testirati vlastita iskustva te provjeriti je li možda bio žrtva, ili počinitelj elektroničkog nasilja. Aplikacija upućuje korisnika na najvažnije izvore informacija, materijale ili izvore pomoći u slučaju da je doživio elektroničko nasilje. Sadrži i gumb za poziv u pomoć u slučaju da je korisniku potrebna.

Aplikacija je dostupna i na hrvatskom jeziku te se može preuzeti ovdje.