Podružnica Udruge roditelja "Korak po korak" u Varaždinu započela je s radom početkom 2007. godine te ima za cilj poticanje razvoja kvalitetnijeg roditeljstva, osobito kod romskih obitelji, u smislu bolje brige za zdravlje i obrazovanje djece i pružanje podrške i pomoći učenicima, roditeljima i razrednicima s krajnjim ciljem realizacije uspješnog i cjelovitog osnovnoškolskog obrazovanja.

Voditeljica podružnice je socijalna pedagoginja, Branka Kopasić.

Tijekom 2008. i 2009. godine proveden je projekt "Zajedno do uspjeha" uz financijsku potporu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti i nizozemske fondacije CNF-CEE.

Projekt ZAJEDNO DO USPJEHA

Projekt je proveden na području Varaždinske županije, u dva romska naselja, Sveti Đurđ i Karlovec Ludbreški, u suradnji s lokalnim udrugama "Udruga Hrvatsko srce" i "Udruga žena Sveti Đurđ".

CILJEVI PROJEKTA

• Poticanje razvoja kvalitetnijeg roditeljstva u smislu bolje brige za zdravlje i obrazovanje djece i pružanje podrške i pomoći  učenicima, roditeljima i razrednicima s krajnjim ciljem  realizacije uspješnog i cjelovitog  osnovnoškolskog obrazovanja.
  • Pružanje pomoći u savladavanju nastavnog gradiva tijekom školske godine kako bi s uspjehom usvojili osnovne sadržaje te ustrajali u cjelokupnom osnovnoškolskom obrazovanju
  • Razvijanje higijenskih, kulturnih i radnih navika što će pridonijeti boljoj integraciji u sredinu
  • Edukacija majki vezano uz  trudnoću, dojenje i dohranu, higijenu, bolesti u dječjoj dobi i zdravstvenu zaštitu
  • Savjetovanje roditelja vezano uz obveze i prava u školi s ciljem razvoja odgovornosti prema obrazovanju djece
  • Pripremanje učenika upisanih u 1. razred da se što  bolje adaptiraju  na školske uvjete i poticanje razvoja sposobnosti potrebnih za učenje

PROVEDENE AKTIVNOSTI

• Pomoć u učenju
  • Razvoj higijenskih navika i socijalnih vještina
  • Individualno savjetovanje
  • Kuhanje i vrtlarstvo
  • Domaćinstvo
  • Održavanje odjeće
  • Radionice – Stvaranje zajednice
  • Održavanje grupa podrške

POSTIGNUĆA PROJEKTA

Tijekom provođenja projekta uočena je nedvojbena korist od razvoja kulturnih, higijenskih i radnih navika, te pružanja pomoći u učenju. Uočene su pozitivne promjene u ponašanju roditelja i djece (zajedničko obavljanje zadataka, više međusobnog druženja, planiranje zajedničkih aktivnosti, međusobno kontroliranje i poticanje na rad). Također, prisutno je jačanje pozitivnih strana ličnosti roditelja i djece (razgovaraju o dobrim i lošim ponašanjima i pomažu jedni drugima) kao i napredak u kreativnosti i kooperativnosti  djece (zajednički smišljaju nove igre, dogovaraju se, spremaju se na međusobnu suradnju i suradnju s nastavnicima).