19. prosinca, 2018. obilježili smo točno pet godina otkako je Udruga roditelja „Korak po korak“ pokrenula portal za maloljetne trudnice i roditelje www.maloljetni-roditelji.net.

Portal je dio većeg programa MAMA JE MAMA koji uključuje niz aktivnosti od prevencije maloljetničkih trudnoća, pružanja pomoći i podrške pa sve do stvaranja mreže podrške  za maloljetne roditelje. Web portal za maloljetne trudnice i roditelje namijenjen je maloljetnim trudnicama i roditeljima te mladim adolescentima koji su u riziku od neželjene trudnoće i socijalne isključenosti. Aktivnosti obuhvaćaju informiranje i edukaciju putem objavljenih članaka te savjetovanje maloljetnih roditelja od strane stručnjaka, psihologa, socijalnih radnika, pravnika i ginekologa.

Tijekom pet godina rada portala zabilježeno je čak 650.340 pregleda stranice i 266.497 posjetitelja. Svakako najposjećenija rubrika je Pitaj GINEKOLOGA, a mladi nam se javljaju s raznim pitanjima, od sumnje na trudnoću, zabrinutosti zbog rizičnih spolnih aktivnosti, teškoća vezanih uz narušene obiteljske ili partnerske odnose. Odgovore na česta pitanja možete pročitati u rubrici PITAJ STRUČNJAKA.

Povodom obilježavanja petog rođendana portala, Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge i voditeljica projekta MAMA JE MAMA izjavila je: „Statistički podaci portala dokaz su da je mladima itekako potrebna ovakva platforma na kojoj nam se mogu obratiti s punim povjerenjem znajući da ćemo im pomoći konkretno, savjetima i podrškom. Zadovoljni smo jer nam te brojke govore da uistinu i ispunjavamo očekivanja svima koji trebaju pomoć. Ipak, one su nažalost i pokazatelj da je potrebno puno veće zalaganje svih institucija, ali i društva i okoline u kojoj mladi odrastaju kako bi ih se pravilnom, pravovremenom i potpunom edukacijom osvijestilo o važnosti odgovornog spolnog ponašanja. Ovom prigodom želim zahvaliti i svim dosadašnjim i budućim partnerima na suradnji i naglasiti da nastavljamo punim intenzitetom s daljnjim radom i projektima“.

Službeni podaci ukazuju kako godišnje iz hrvatskih rodilišta izađe oko 1.000 maloljetnih majki. Maloljetničke trudnoće i roditeljstvo najčešće su neplanirani, a često i neželjeni. Uz njih se nerijetko vežu brojni socijalni rizici, kako za maloljetne roditelje, tako i za njihovu djecu. Tim stručnjaka okupljenih na portalu www.maloljetni-roditelji.net svojim savjetima nastoji osigurati odgovore na sva pitanja s kojima se mladi roditelji susreću i na godišnjoj razini provede preko 1.000 online savjetovanja.

Aktivnosti Web portala, omogućuju da usluge informiranja, savjetovanja i podrške maloljetnim trudnicama i roditeljima budu dostupne za područje cijele Hrvatske, no vidljivo je da više od trećine posjetitelja ove stranice čine korisnici iz susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine i Srbije. Očito je kako usluga namijenjenih maloljetnim trudnicama i roditeljima nedostaje i na razini regije.

Peti rođendan portala obilježen je predstavljanjem rezultata rada u petak, 14.12.2018. u Swanky Monkey Gardenu, a kako nam je bilo možete pogledati na slikama! Posebno zahvaljujemo našim sponzorima koji su korisnicama projekta MAMA JE MAMA osigurali prigodne poklone – Leon Gym, Radenska te privatni donatorima Ani i Mariu!