Program MAMA JE MAMA provodi se s ciljem prevencije rizičnih ponašanja mladih te pružanja psihosocijalne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima. Programom se nastoji smanjiti ranjivost maloljetnih trudnica i roditelja, te ih osnažiti za aktivno i odgovorno preuzimanje roditeljske uloge.

U okviru programa MAMA JE MAMA provode se tri projekta.

Savjetovalište MAMA JE MAMA

Savjetovalište MAMA JE MAMA namijenjeno je maloljetnim trudnicama, roditeljima, ali i njihovim prijateljima i članovima obitelji koji im žele pružiti podršku. Kroz razne aktivnosti nastojimo osigurati potrebne informacije, pomoć i podršku pri suočavanju s teškoćama i pripremi za samostalan život.

Savjetovalište se nalazi u Zvonimirovoj 21 u Zagrebu. Termin je potrebno dogovoriti telefonski na broj 01-2442-061. Radno vrijeme: ponedjeljak i srijeda 9:00 - 19:00, utorak 9:00 - 17:00 i četvrtak 10:00 - 18:00.

Aktivnosti Savjetovališta:

• Telefonsko informiranje i savjetovanje
  • Psihološko savjetovanje
  • Pravno savjetovanje
  • Male edukativne grupe
  • Grupe podrške

Dio aktivnosti provodi se u okviru Savjetovališta MAMA JE MAMA, u Zagrebu, dok se dio aktivnosti provodi u suradnji s Dječjim domom Zagreb koji kao ustanova socijalne skrbi pruža smještaj za maloljetne majke i djecu kojima je potreban smještaj izvan vlastite obitelji.

Web portal za maloljetne trudnice i roditelje

Web portal za maloljetne trudnice i roditelje namijenjen je maloljetnim trudnicama, roditeljima te adolescentima koji se suočavaju s pitanjima i sumnjama vezanim uz trudnoću i teškoćama zbog rizičnih spolnih aktivnosti. Aktivnosti obuhvaćaju informiranje i edukaciju putem objavljenih članaka te savjetovanje maloljetnih roditelja od strane stručnjaka, psihologa, socijalnih radnika, pravnika i ginekologa. Aktivnosti Web portala, omogućuju da usluge savjetovanja i intenzivne podrške maloljetnim trudnicama i roditeljima, postanu dostupne za područje cijele Hrvatske.

Korak za mlade majke

Projekt Korak za mlade majke provodi se s ciljem osnaživanja mladih majki u nepovoljnim situacijama za samostalan život i aktivno sudjelovanje u zajednici. Projektom se nastoji educirati i senzibilizirati volontere za pružanje vršnjačke podrške mladim majkama, a jednako tako osigurati pripremu mladih majki koje izlaze iz domova socijalne skrbi za samostalan život povećanjem njihove aktivacije i motivacije. Projekt  počiva na modelu osiguravanja vršnjačke podrške mladim majkama od strane volontera, studenata socijalnog rada i provodi se u partnerstvu sa Studijskim centrom socijalnog rada u Zagrebu, Teatrom Puna kuća, te u suradnji s Dječjim domom Zagreb.

Sve usluge i aktivnosti u potpunosti su besplatne za korisnike i provode se uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih te Grada Zagreba.

Udruga roditelja „Korak po korak“ provodi program MAMA JE MAMA s ciljem prevencije rizičnih ponašanja mladih te pružanja psihosocijalne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima. Tijekom posljednjih desetak godina susreli smo se s brojnim djevojkama, a ponekad i mladićima koji su se obratili za pomoć, podršku ili savjet. Često se susrećemo s pitanjem – što im zapravo savjetujemo, na koji im način pomažemo kroz naše Savjetovalište, pa je i ovaj tekst nastao u želji da opišemo i približimo načela rada Savjetovališta MAMA JE MAMA. Naša temeljna načela su prije svega dostupnost informacija, sloboda samostalnog odlučivanja te uvažavanje prava na izbor.  Kroz program MAMA JE MAMA, Udruga roditelja „Korak po korak“ zalaže se za dostupnost informacija temeljenih na znanstvenim spoznajama. Savjetovatelji na programu osigurat će korisnicama informacije o reproduktivnom zdravlju, odgovornom spolnom ponašanju te dostupnim oblicima zaštite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti s ciljem prevencije rizičnih spolnih aktivnosti.

U srijedu 14. listopada 2015. održano je svečano otvorenje novog Savjetovališta za maloljetne i mlade roditelje u Zvonimirovoj ulici 21 u Zagrebu. Prostor u kojem je smješteno Savjetovalište udruzi je ustupio Državni ured za upravljanje državnom imovinom, a uređen je zahvaljujući donaciji BNP Paribas Cardif osiguranja, koje je doniralo sredstva za uređenje i opremanje prostora. Savjetovalište je otvoreno u okviru programa „Mama je mama“ i bit će otvoreno svakim radnim danom u skladu s dogovorenim terminima, a svim maloljetnim i mladim majkama i očevima na raspolaganju će biti stručnjaci poput psihologa, socijalnog radnika, ginekologa i pravnika koji će im pružiti odgovore na sva njihova pitanja. Udruga roditelja Korak po korak još jednom zahvaljuje svima koji su prepoznali važnost ove teme te sudjelovali i pomagali u stvaranju novog Savjetovališta.

Konferencija „Mreža podrške za maloljetne trudnice i roditelje“ održana je u petak 27. veljače u Zagrebu u organizaciji Udruge roditelja Korak po korak u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Zagreb, Dječjim domom Zagreb, Kućom ljubavi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Gradom Zagrebom. Konferencija je organizirana u sklopu projekta MAMA JE MAMA koji se provodi s ciljem pružanja intenzivne psihosocijalne podrške maloljetnim trudnicama i majkama kojima ističe ili je isteklo pravo na smještaj u ustanovi socijalne skrbi te njihovog osnaživanja i pripreme za samostalan život. Programom se nastoji unaprijediti međusektorska i međuresorna suradnja te razmjena iskustava vezano uz maloljetničke trudnoće i roditeljstvo sa stručnjacima i nadležnim institucijama.

Završna aktivnost projekta "Korak za mlade majke" održana je 8.7.2015. u prostorijama kluba MaMa. Završno druženje je okupilo volonterke/studentice Studijskog centra socijalnog rada, stručnjake i mlade majke iz Kuće ljubavi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Dječjeg doma Zagreb, te njihovu djecu. Bila je to prilika da se u ugodnoj atmosferi razmjene dosadašnja iskustva, nagrade i pohvale volonteri, te da se ukaže prilika majkama kao krajnjim korisnicama da ocijene sami projekt i skrenu pažnju na usvojena znanja i nove vještine koje su usvajale proteklih godinu dana kroz suradnju s volonterima.

Tim Udruge roditelja "Korak po korak" zahvaljuje partnerima na suradničkom doprinosu na projektu kojim pružamo podršku mladim majkama i trudnicama.

19. prosinca, 2014. obilježava se točno godinu dana otkako je Udruga roditelja „Korak po korak“ pokrenula portal za maloljetne trudnice i roditelje na internetskoj adresi www.maloljetni-roditelji.net.

Ovaj portal dio je većeg programa MAMA JE MAMA koji uključuje niz aktivnosti od prevencije maloljetničkih trudnoća, pružanja pomoći i podrške pa sve do stvaranja mreže podrške  za maloljetne roditelje. Web portal za maloljetne trudnice i roditelje namijenjen je maloljetnim trudnicama i roditeljima te mladim adolescentima koji su u riziku od neželjene trudnoće i socijalne isključenosti. Aktivnosti obuhvaćaju informiranje i edukaciju putem objavljenih članaka te savjetovanje maloljetnih roditelja od strane stručnjaka, psihologa, socijalnih radnika, pravnika i ginekologa.

U petak 20.6.2014. održano je završno druženje volontera i mladih majki u sklopu projekta "Korak za mlade majke". Prisutni su imali priliku razmijeniti pozitivna iskustva sudjelovanjem na projektu i dati preporuke za nastavak rada. Uz domjenak i priču proveli smo nekoliko zabavnih sati družeći se s majkama i djecom u prostorijama Event-a. Druženje su svojim prisustvom uveličali i predstavnici Dječjeg doma Zagreb - Majčinskog doma i Kuće ljubavi - Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, koji su tijekom projekta bili pouzdani i vjerni suradnici.

Hvala svima na sudjelovanju i lijepim iskustvima koje smo stekli družeći se s vama. Veselimo se nastavku projekta i novim pobjedama.

Udruga roditelja Korak po korak pokrenula je portal za maloljetne trudnice i roditelje www.maloljetni-roditelji.net. Portal pruža psihosocijalnu pomoć i podršku maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima te je dio projekta Mama je mama. Na portalu, maloljetne trudnice i roditelji mogu potražiti informacije vezane uz teme trudnoće, zdravlja, obiteljskih odnosa, školovanja, brige o djeci i sl.  Portal ima i savjetodavni dio, u kojem maloljetni roditelji mogu zatražiti stručan savjet psihologa, pravnika, socijalnih radnika i ginekologa. Predstavljanje portala održano je 19.12.2013. u 11 sati u Kulturno-informativnom centru u Zagrebu.