Program MAMA JE MAMA provodi se s ciljem prevencije rizičnih ponašanja mladih te pružanja psihosocijalne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima. Programom se nastoji smanjiti ranjivost maloljetnih trudnica i roditelja, te ih osnažiti za aktivno i odgovorno preuzimanje roditeljske uloge. 

 

U okviru programa MAMA JE MAMA provode se tri projekta.

 

Savjetovalište MAMA JE MAMA

Savjetovalište MAMA JE MAMA namijenjeno je maloljetnim trudnicama, roditeljima, ali i njihovim prijateljima i članovima obitelji koji im žele pružiti podršku. Kroz razne aktivnosti nastojimo osigurati potrebne informacije, pomoć i podršku pri suočavanju s teškoćama i pripremi za samostalan život.

Savjetovalište se nalazi u Zvonimirovoj 21 u Zagrebu. Termin je potrebno dogovoriti telefonski na broj 01-2442-061. Radno vrijeme: ponedjeljak i srijeda 9:00 - 19:00, utorak 9:00 - 17:00 i četvrtak 10:00 - 18:00.

 

Aktivnosti Savjetovališta:

  • Telefonsko informiranje i savjetovanje
  • Psihološko savjetovanje
  • Pravno savjetovanje
  • Male edukativne grupe
  • Grupe podrške

 

Dio aktivnosti provodi se u okviru Savjetovališta MAMA JE MAMA, u Zagrebu, dok se dio aktivnosti provodi u suradnji s Dječjim domom Zagreb koji kao ustanova socijalne skrbi pruža smještaj za maloljetne majke i djecu kojima je potreban smještaj izvan vlastite obitelji.

 

Web portal za maloljetne trudnice i roditelje 

Web portal za maloljetne trudnice i roditelje namijenjen je maloljetnim trudnicama, roditeljima te adolescentima koji se suočavaju s pitanjima i sumnjama vezanim uz trudnoću i teškoćama zbog rizičnih spolnih aktivnosti. Aktivnosti obuhvaćaju informiranje i edukaciju putem objavljenih članaka te savjetovanje maloljetnih roditelja od strane stručnjaka, psihologa, socijalnih radnika, pravnika i ginekologa. Aktivnosti Web portala, omogućuju da usluge savjetovanja i intenzivne podrške maloljetnim trudnicama i roditeljima, postanu dostupne za područje cijele Hrvatske.

 

Korak za mlade majke

Projekt Korak za mlade majke provodi se s ciljem osnaživanja mladih majki u nepovoljnim situacijama za samostalan život i aktivno sudjelovanje u zajednici. Projektom se nastoji educirati i senzibilizirati volontere za pružanje vršnjačke podrške mladim majkama, a jednako tako osigurati pripremu mladih majki koje izlaze iz domova socijalne skrbi za samostalan život povećanjem njihove aktivacije i motivacije. Projekt  počiva na modelu osiguravanja vršnjačke podrške mladim majkama od strane volontera, studenata socijalnog rada i provodi se u partnerstvu sa Studijskim centrom socijalnog rada u Zagrebu, Teatrom Puna kuća, te u suradnji s Dječjim domom Zagreb.

 

Sve usluge i aktivnosti u potpunosti su besplatne za korisnike i provode se uz financijsku potporu Ministarstva socijalne politike i mladih te Grada Zagreba.

 

19. prosinca, 2018. obilježili smo točno pet godina otkako je Udruga roditelja „Korak po korak“ pokrenula portal za maloljetne trudnice i roditelje www.maloljetni-roditelji.net.


Portal je dio većeg programa MAMA JE MAMA koji uključuje niz aktivnosti od prevencije maloljetničkih trudnoća, pružanja pomoći i podrške pa sve do stvaranja mreže podrške  za maloljetne roditelje. Web portal za maloljetne trudnice i roditelje namijenjen je maloljetnim trudnicama i roditeljima te mladim adolescentima koji su u riziku od neželjene trudnoće i socijalne isključenosti. Aktivnosti obuhvaćaju informiranje i edukaciju putem objavljenih članaka te savjetovanje maloljetnih roditelja od strane stručnjaka, psihologa, socijalnih radnika, pravnika i ginekologa.

Tinejdžerica Vita Mayer s užasavanjem otkriva da je ostala u drugom stanju. Nalazi se pred teškim izborom što učiniti. Pobaciti ili zadržati dijete? U moru pitanja koja je muče i na koja nema odgovora, osjeća da je sama.

Predstava "Dvije crte plavo", nastala je s ciljem podizanja svijesti mladih o važnosti i nužnosti odgovornog spolnog ponašanja u prevenciji maloljetničkih trudnoća, a premijerno je izvedena u četvrtak, 27. rujna, u Teatru Exit.

Izuzetno nam je drago pozvati vas na seminar "MALOLJETNIČKE TRUDNOĆE I RODITELJSTVO - izazovi u radu i mogućnosti" koji će se održati 03. i 04.05.2018. godine u Osijeku, u Hotelu Silver.

Seminar je namijenjen stručnjacima iz područja zaštite prava djece i obitelji koji se u svojem radu susreću s maloljetničkim trudnoćama i roditeljstvom, a održava se u sklopu trogodišnjeg programa MAMA JE MAMA za maloljetne i mlade trudnice i roditelje. 

Udruga roditelja „Korak po korak“ pokreće novu kampanju osvješćivanja mladih o važnosti odgovornog spolnog ponašanja. Okosnica su kampanje dva kratka filma s mladima u glavnim ulogama, u kojima se podsjeća na važnost korištenja zaštite prilikom spolnih odnosa i testiranja na spolno prenosive bolesti.

Povod su ovoj kampanji posljednji službeni podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koji pokazuju da je tijekom 2016. godine rodilo 259 djevojaka mlađih od 17 godina te 814 djevojaka u dobi od 18 i 19 godina. Uz to, 180 djevojaka odlučilo se na prekid trudnoće. 

Projekt „Tabu tema“ orijentiran je prvenstveno na sprečavanje rizičnog spolnog ponašanja mladih i pojave maloljetničkih trudnoća, dok se u projektu „Mama je mama“ pruža intenzivna psihosocijalna potpora maloljetnim trudnicama i roditeljima te im se pomaže u prevladavanju izazova s kojima se suočavaju.

Program „Mama je mama“ provodi se od 2005. godine i u okviru njega dosad je provedeno više od 2.000 individualnih savjetovanja, preko 500 sastanaka malih edukativnih grupa i grupa podrške te je obuhvaćeno više od 600 maloljetnih trudnica. Jedini je program namijenjen maloljetnim trudnicama i roditeljima na području cijele Hrvatske, a počiva na načelima dostupnosti informacija, slobodi samostalnog odlučivanja te uvažavanju prava na izbor.

Filmovi o odgovornom spolnom ponašanju dostupni su na sljedećim poveznicama:

https://youtu.be/LSHuLChTCc4

https://youtu.be/zh9-WOaM7rc

Udruga roditelja „Korak po korak“ provodi program MAMA JE MAMA s ciljem prevencije rizičnih ponašanja mladih te pružanja psihosocijalne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima. Tijekom posljednjih desetak godina susreli smo se s brojnim djevojkama, a ponekad i mladićima koji su se obratili za pomoć, podršku ili savjet. Često se susrećemo s pitanjem – što im zapravo savjetujemo, na koji im način pomažemo kroz naše Savjetovalište, pa je i ovaj tekst nastao u želji da opišemo i približimo načela rada Savjetovališta MAMA JE MAMA. Naša temeljna načela su prije svega dostupnost informacija, sloboda samostalnog odlučivanja te uvažavanje prava na izbor.  Kroz program MAMA JE MAMA, Udruga roditelja „Korak po korak“ zalaže se za dostupnost informacija temeljenih na znanstvenim spoznajama. Savjetovatelji na programu osigurat će korisnicama informacije o reproduktivnom zdravlju, odgovornom spolnom ponašanju te dostupnim oblicima zaštite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti s ciljem prevencije rizičnih spolnih aktivnosti.

U srijedu 14. listopada 2015. održano je svečano otvorenje novog Savjetovališta za maloljetne i mlade roditelje u Zvonimirovoj ulici 21 u Zagrebu. Prostor u kojem je smješteno Savjetovalište udruzi je ustupio Državni ured za upravljanje državnom imovinom, a uređen je zahvaljujući donaciji BNP Paribas Cardif osiguranja, koje je doniralo sredstva za uređenje i opremanje prostora. Savjetovalište je otvoreno u okviru programa „Mama je mama“ i bit će otvoreno svakim radnim danom u skladu s dogovorenim terminima, a svim maloljetnim i mladim majkama i očevima na raspolaganju će biti stručnjaci poput psihologa, socijalnog radnika, ginekologa i pravnika koji će im pružiti odgovore na sva njihova pitanja. Udruga roditelja Korak po korak još jednom zahvaljuje svima koji su prepoznali važnost ove teme te sudjelovali i pomagali u stvaranju novog Savjetovališta.

Konferencija „Mreža podrške za maloljetne trudnice i roditelje“ održana je u petak 27. veljače u Zagrebu u organizaciji Udruge roditelja Korak po korak u partnerstvu s Centrom za socijalnu skrb Zagreb, Dječjim domom Zagreb, Kućom ljubavi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i Gradom Zagrebom. Konferencija je organizirana u sklopu projekta MAMA JE MAMA koji se provodi s ciljem pružanja intenzivne psihosocijalne podrške maloljetnim trudnicama i majkama kojima ističe ili je isteklo pravo na smještaj u ustanovi socijalne skrbi te njihovog osnaživanja i pripreme za samostalan život. Programom se nastoji unaprijediti međusektorska i međuresorna suradnja te razmjena iskustava vezano uz maloljetničke trudnoće i roditeljstvo sa stručnjacima i nadležnim institucijama.