Mama je mama

O projektu

Ponedjeljak, 13 Siječanj 2014 00:00

Program MAMA JE MAMA nastao je 2005. godine s ciljem prevencije rizičnih ponašanja mladih te pružanja psihosocijalne pomoći i podrške maloljetnim trudnicama, majkama i njihovim obiteljima. S vremenom se fokus pomiče s maloljetnih majki na maloljetne roditelje. Dio aktivnosti provodi se u okviru Savjetovališta MAMA JE MAMA, u Zagrebu, dok se dio aktivnosti provodi u suradnji s Dječjim domom Zagreb i Kućom ljubavi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije koji kao ustanove socijalne skrbi pružaju smještaj za maloljetne majke i djecu kojima je potreban smještaj izvan vlastite obitelji. Programom se nastoji smanjiti ranjivost maloljetnih trudnica i roditelja, te ih osnažiti za aktivno i odgovorno preuzimanje roditeljske uloge.

 

Portal za maloljetne roditelje

Petak, 20 Prosinac 2013 12:56

Udruga roditelja Korak po korak pokrenula je portal za maloljetne trudnice i roditelje www.maloljetni-roditelji.net. Portal pruža psihosocijalnu pomoć i podršku maloljetnim trudnicama, roditeljima i njihovim obiteljima te je dio projekta Mama je mama. Na portalu, maloljetne trudnice i roditelji mogu potražiti informacije vezane uz teme trudnoće, zdravlja, obiteljskih odnosa, školovanja, brige o djeci i sl.  Portal ima i savjetodavni dio, u kojem maloljetni roditelji mogu zatražiti stručan savjet psihologa, pravnika, socijalnih radnika i ginekologa. Predstavljanje portala održano je 19.12.2013. u 11 sati u Kulturno-informativnom centru u Zagrebu.

 

Održani okrugli stolovi Maloljetničke trudnoće i roditeljstvo - koga briga?

Petak, 20 Prosinac 2013 13:52

Tijekom 16. i 17. prosinca 2013. u Slavonskom Brodu (CZSS) i Sisku (Narodna knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac) u organizaciji Udruge roditelja Korak po korak u suradnji s centrima za socijalnu skrb Slavonski Brod i Sisak, uz potporu Ministarstva socijalne politike i mladih, održani su okrugli stolovi  Maloljetničke trudnoće i roditeljstvo - Koga briga?.
Okrugli stolovi su održani s ciljem senzibilizacije stručne javnosti o maloljetničkim trudnoćama, poticanja međusektorske i međuresorne suradnje te s ciljem poticanja razvoja novih oblika usluga namijenjenih ovoj korisničkoj skupini. Tom su prilikom predstavljena dosadašnja postignuća u provedbi programa „Mama je mama“, razvoj novih socijalnih usluga za maloljetne roditelje, kao i iskustva Centara za socijalnu skrb iz Sl. Broda, Siska i Kutine u radu s maloljetnim roditeljima te suradnja s Kućom ljubavi Caritasa Zagrebačke nadbiskupije. Važno je istaknuti i podijeljeno neprocjenjivo iskustvo jedne maloljetne majke koja je dala uvod i novu perspektivu pruženih joj usluga. Na okruglim stolovima sudjelovali su predstavnici socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanja, te predstavnici civilnog društva i lokalnih vlasti.

 

MAMA JE MAMA - izvjestaj za 2012.

Utorak, 15 Siječanj 2013 00:00

Izvještaj o provedbi programa MAMA JE MAMA u 2012. godini

 

Mama je mama - izvještaj za 2011

Utorak, 28 Veljača 2012 10:21

Izvještaj o provedbi programa MAMA JE MAMA u 2011. godini.

 

Predstavljena publikacija "Kada djeca imaju djecu"

Četvrtak, 02 Lipanj 2011 13:11

10.06.2011. u Tribini Grada Zagreba održana je promocija publikacije KADA DJECA IMAJU DJECU - Analiza stanja i preporuke za postupanje u slučajevima maloljetničkih trudnoća i roditeljstva.
Tijekom posljednje 3 godine, u Hrvatskoj je 5.237 djevojaka rodilo u dobi od 14 do 19 godina te 25 djevojčica u dobi mlađoj od 14 godina. Iako su te maloljetne trudnice i majke u najvećem broju  slučajeva dobile potporu i pomoć od svoje obitelji, za određeni broj njih bila je potrebna posebna briga i podrška institucija društva jer im je njihove obitelj nisu mogle ili nisu željele pružiti.

 

Opširnije: Predstavljena publikacija "Kada djeca imaju djecu"

 

Seminar - Maloljetničke trudnoće i majčinstvo – što možemo učiniti?

Četvrtak, 02 Prosinac 2010 08:48

09.12.2010. u prostoru Tribina Grada Zagreba održan je seminar pod nazivom Maloljetničke trudnoće i majčinstvo – što možemo učiniti?. Seminar je namijenjen stručnjacima iz područja zdravstvene zaštite koji se u svojem radu susreću ili se mogu susresti s problemom maloljetničkih trudnoća i majčinstva, te je sudjelovalo njih ukupno 34.
U sklopu seminara održana su predavanja o raznim aspektima prevencije rizičnog spolnog ponašanja mladih, uzrocima i zdravstvenim rizicima maloljetničkih trudnoća, psihosocijalnim aspektima, kao i oblicima pomoći i podrške obiteljima koje su suočene s problemom maloljetničke trudnoće.

 

Opširnije: Seminar - Maloljetničke trudnoće i majčinstvo – što možemo učiniti?

 

Udomiteljstvo maloljetnih trudnica i majki s djecom

Četvrtak, 02 Prosinac 2010 09:09

U Zagrebu, 26. studenog 2010., u hotelu Antunović održana je 7. konferencija udomitelja djece Hrvatske pod nazivom Mogućnosti specijaliziranog udomiteljstva u RH te promocija Priručnika za udomitelje u organizaciji Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece.

Silvija Stanić iz Udruge roditelja „Korak po korak“ održala je predavanje na temu Udomiteljstvo maloljetnih trudnica i majki s djecom u sklopu kojeg su predstavljani rezultati nedavno provedenog istraživanja o maloljetničkim trudnoćama i roditeljstvu, kao i zaključci s Okruglog stola „Institucionalni i izvaninstitucionalni smještaj maloljetnih trudnica i majki s djecom“.

 

Stranica 1 od 2