Kao majka imaš pravo na porodiljnu naknadu i rodiljni dopust od dana rođenja djeteta do navršene godine dana života djeteta. Također, imaš pravo na pomoć za opremu novorođenog djeteta.

 

Porodiljna naknada
Ako si na redovnom školovanju...
Za ostvarivanje ovog prava obrati se Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje prema mjestu svog stanovanja:

  • za zapadni dio grada Zagreba (Susedgrad, Trešnjevka, Črnomerec) nadležan je područni ured na adresi Jukićeva 12, 01/ 4882 100
  • za istočni dio grada Zagreba (Maksimir, Medveščak, Dubrava, Peščenica) nadležan je područni ured na adresi Klovićeva 1, 01/ 2396 999
  • ostali prema mjestu svog stanovanja

Ako prekidaš školovanje...
Prijavljuješ se kao nezaposlena osoba sa završenom osnovnom školom na Zavod za zapošljavanje (www.hzz.hr ili br. tel. 062/12 12 12).
S potvrdom Zavoda za zapošljavanje javljaš se potom Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje radi ostvarenja prava na porodiljnu naknadu kao i djevojke koje nastavljaju školovanje.

Pravo na pomoć za opremu novorođenog djeteta
Takvo pravo ostvaruješ podnošenjem zahtjeva Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje prema mjestu svog stanovanja. To je jednokratna novčana pomoć za kupnju opreme.

Pravo na dječji doplatak
Pravo na dječji doplatak za svoje dijete možeš ostvariti ovisno o visini ukupnih primanja članova tvog kućanstva, tj. tvoje obitelji ili rodbine, ovisno o tome s kime živite ti i tvoje dijete.
Zahtjev za ostvarivanje prava na dječji doplatak podnosiš Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje prema mjestu stanovanja (Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje u Zagrebu, Andrije Žajića 44, 01/ 4595 500), ili u Centru za socijalnu skrb prema mjestu stanovanja.

Mogućnosti nastavka školovanja
Ako si završila samo osnovnu školu, obrazovanje možeš nastaviti u nekom od pučkih otvorenih učilišta. Ako si pak prekinula srednju školu, obrazovanje možeš nastaviti u onom razredu u kojem si prekinula školovanje.
Sve informacije možeš dobiti na adresi Pučkog otvorenog učilišta www.pou.hr, ili na njihov broj telefona 0800-321 321.
O mogućnostima nastavka školovanja možeš se posavjetovati sa socijalnom radnicom u Centru za socijalnu skrb prema svom mjestu stanovanja.