Predškolski CAP

O Predškolskom CAP programu

Ponedjeljak, 13 Siječanj 2014 00:00

Predškolski CAP je program prevencije zlostavljanja djece namijenjen djeci predškolske dobi u vrtićima.

Cilj je smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kroz:

  • pružanje kvalitetnih informacija;
  • poučavanje učinkovitim prevencijskim strategijama;
  • osnaživanje njima važnih odraslih, roditelja i zaposlenika vrtića, da im pruže kvalitetniju podršku.

Radionice za djecu održavaju se kroz 3 uzastopna dana u trajanju oko pola sata. Vode ih 3 posebno educirane CAP pomagačice.

 

Održan predškolski CAP seminar u Zagrebu

Ponedjeljak, 03 Veljača 2014 13:08

Udruga roditelja "Korak po korak" održala je seminar za stručne suradnike i odgojiteljice vrtića Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Cilj je seminara osposobiti djelatnice vrtića za primjenu Predškolskog CAP programa prevencije zlostavljanja djece. CAP program provodi se u Hrvatskoj od 2000. godine, a verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Seminar se održao u prostorijama Dječjeg vrtića Trešnjevka, Zagreb, u petak 31.1. i subotu 1.2.2014. prilikom čega se odazvalo 38 stručnjaka. Predavačice na seminaru su bile dugogodišnje suradnice udruge roditelja Korak po korak, psihologinje Jagoda Sirovica i Tina Buza.

Opširnije: Održan predškolski CAP seminar u Zagrebu

 

Održan seminar za edukaciju CAP pomagača u Splitu

Ponedjeljak, 15 Travanj 2013 08:45

U petak 12. 04. i subotu 13. 04. 2013. godine u Dječjem vrtiću „Adriana“ u Splitu održana je edukacija za provedbu CAP programa prevencije nasilja nad i među djecom za stručne suradnike i djelatnike predškolskih ustanova Grada Splita i Splitsko dalmatinske županije. Edukacija je održana u organizaciji Udruge roditelja "Korak po korak", Grada Splita, DV Adriana Split i CAP koordinatorice za Splitsko dalmatinsku županiju, Dalme Vuketin. Seminaru su prisustvovale 26 osobe sa područja Grada Splita i županije. Prisutni su ocijenili edukaciju kao vrlo korisnu u svom stručnom radu i pokazali namjeru da ovaj program prevencije zlostavljanja djece provode u svojim vrtićima te time doprinesu smanjenju ranjivosti djece na verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje. Predavačice na seminaru su dugogodišnje trenerice Udruge roditelja "Korak po korak", Dalma Luketin i Eli Vidović, psihologinje.

 

Održan seminar za Predškolski CAP u Šibeniku

Srijeda, 13 Ožujak 2013 00:00

U Šibeniku je 8. i 9. ožujka 2013. održan seminar za edukaciju pomagača za provedbu Predškolskog CAP programa u vrtićima. Edukacija djelatnika predškolskih ustanova Grada Šibenika dio je aktivnosti projekta "Prevencija seksualnog nasilja nad djecom – doprinos kampanji Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom" koji sufinanciraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Šibenik. Predavačice na seminaru su dugogodišnje trenerice Udruge roditelja "Korak po korak", Dalma Luketin i Eli Vidović, psihologinje. Sudionici su pokazali interes i namjeru da ovaj program prevencije zlostavljanja djece provode u svojim školama.

 

Održan Predškolski seminar u Zagrebu

Srijeda, 29 Veljača 2012 10:14

U petak 24.02. i subotu 25.02.2012. održan je seminar za primjenu Predškolskog CAP programa u Dječjem vrtiću Trešnjevka u Zagrebu. Seminaru su prisustvovale 54 osobe, djelatnici vrtića na području Grada Zagreba i bliže okolice. Predavačice na seminaru bile su trenerice za CAP program, Ksenija Benaković Ranogajec i Renata Sudžuković, psihologinje. Sudionici su pokazali veliki interes i želju da ovaj program prevencije zlostavljanja djece provode u svojim vrtićima.

Ovim putem, Udruga se zahvaljuje DV Trešnjevka na ustupanju prostora i pomoći u organizaciji i provedbi seminara.

 

Održan Predškolski seminar u Dubrovniku

Ponedjeljak, 14 Svibanj 2012 11:58

Seminar za obuku pomagača u CAP programu prevencije zlostavljanja predškolske djece održan je 4. i 5. svibnja u Dubrovniku u DV Škatulica. Seminar su vodile CAP trenerice Dalma Luketin (DV "Kaštela") i Eli Vidović (DV "Trogir").

Seminaru je prisustvovala 41 djelatnica dječjih vrtića "Dubrovnik", "Župa Dubrovačka" i "Konavle", te stručnjaci iz Udruge "Feniks" i dubrovačkih škola (odgajatelji, učitelji te članovi stručnih timova svih profila).

 

Opširnije: Održan Predškolski seminar u Dubrovniku

 

Seminar u Kaštel Lukšiću

Ponedjeljak, 21 Ožujak 2011 10:29

U Dječjem vrtiću Trešnjica, Kaštel Lukšić, 12. i 13. ožujka 2011. održan je seminar za obuku pomagača u CAP programu prevencije zlostavljanja predškolske djece. Seminar su vodile educirane CAP trenerice Ksenija Benaković (DV "Mali princ", Zagreb) i Dalma Luketin (DV "Kaštela", Kaštel). Prisustvovalo je 36 djelatnica dječjih vrtića iz Splita, Trogira, Omiša, Kaštel Lukšića i Solina (odgajatelji, pedagozi, defektolozi, zdravstveni voditelji, ravnatelji i psiholozi). Sudionice su, kao i na svakoj dosadašnjoj edukaciji, izrazile veliko zadovoljstvo programom i seminarom. Smatraju ga konkretnim, efikasnim, primjenjivim i zanimljivim. Na kraju seminara prikazan je potresan dokumentarni film "Breaking the silence", koji je dodatno ukazao na potrebu rada na prevenciji zlostavljanja djece.

 

Seminari 2010.

Četvrtak, 02 Rujan 2010 12:38

Tijekom 2010. godine održana su dva seminara za CAP pomagače u Predškolskom CAP programu  iz dječjih vrtića Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Cilj seminara bio je osposobljavanje djelatnika vrtića za primjenu CAP programa prevencije zlostavljanja djece, koji je verificiran od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.
Prvi seminar održan je u Dječjem vrtiću "Ivana Brlić Mažuranić" 12. i 13. ožujka 2010., dok je drugi održan u Dječjem vrtiću "Botinec", 26. i 27. ožujka 2010.
Predavačice na seminaru bile su trenerice za CAP program: Ksenija Benaković, psihologinja, i Zvonimira Lojen, psihologinja.

 

 

Stranica 1 od 2