U Koprivnici je 28. i 29. ožujka 2008. održan prvi TeenCAP seminar koji je vodila gospođa Jeannette Collins, direktorica programa i kurikuluma u International Center for Assault Prevention iz SAD-a. U organizaciji seminara svesrdno je pomogla Renata Glavica, voditeljica Podružnice Udruge u Koprivnici. Prisutne sudionike seminara i gošću iz SAD pozdravile su gospođe Branka Cuki, pročelnica Županijskog ureda za zdravstvo i socijalnu skrb, te Vesna Želježnjak, zamjenica gradonačelnika Koprivnice.

42 sudionika, većinom iskusnih CAP pomagačica i pomagača iz županija i gradova u kojima se CAP redovito provodi, imali su priliku upoznati se sa CAP programom namijenjenim tinejdžerskoj populaciji. Zanimljive mini lekcije izmjenjivale su se sa demonstracijom radionica za tinejdžere, i vježbama u kriznim intervencijama te živim raspravama. Obrađeno je 9 tema: razvoj adolescenata, pregled napada na tinejdžere, zašto su tinejdžeri ranjivi, demonstracija TeenCAP radionica za učenike, analiza koncepta „tinejdžeri imaju pravo odluke kada i s kime…“, seksualno zlostavljanje, teška pitanja, prepoznavanje tinejdžera koji su zlostavljani ili u krizi - krizne intervencije, zakonska prava i prijavljivanje.

Voditeljica je dala mnogo praktičnih uputa, smjernica i potakla sudionike na razmjenu iskustava. Gospođa Collins je upoznala sudionike sa procedurama koje je propisao ICAP za CAP pomagače u SAD-u kada im učenici otkriju suicidalne namjere, prijave institucionalno nasilje, otkriju zlostavljanje ili po život opasno ponašanje. Ovo je potaklo osobito zanimljivu raspravu o zakonskim obvezama CAP pomagača i škola oko prijavljivanja svih situacija kad postoji sumnja da su sigurnost, zdravlje ili dobrobit učenika ugroženi. Sudionici su zaključili kako je nužno što hitnije i u Hrvatskoj izraditi takve procedure koje jasno definiraju odgovornosti i korake koji se moraju poduzeti u takvim situacijama. Sada postoji jedino Protokol o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima.

Sudionici seminara ocijenili su ga iznimno kvalitetnim i potrebnim s obzirom na porast rizičnog ponašanja tinejdžera i visoku razinu nasilja u njihovim vezama. Na kraju je dogovoreno da će TeenCAP program biti primijenjen tijekom ove godine u „pilot“ školama, kako bismo ga provjerili i stekli vlastita iskustva, a potom ćemo na temelju toga dogovoriti strategiju njegovog širenja.

31. ožujka gospođa Collins i voditeljica CAP programa Gorana Hitrec posjetile su ured Pravobraniteljice za djecu i razgovarale sa zamjenicom pravobraniteljice Majom Gabelica Šupljika i savjetnicom Davorkom Osmak Franjić. Izvijestile su ih o upravo održanom seminaru za timove koji će započeti primjenu CAP programa na tinejdžerskoj populaciji. Gospođe Gabelica Šupljika i Osmak Franjić iskazale su vrlo pozitivno mišljenje o dosadašnjoj primjeni CAP programa u Hrvatskoj, ističući ga kao primjereni oblik pružanja informacija, podrške i pomoći, kojim se djecu priprema da se zaštite u slučajevima prijetnje nasiljem. Pozdravile su prijedlog sudionika seminara da se potakne izrada protokola o postupanju u različitim situacijama u kojima je sigurnost ili dobrobit djece i mladih ugrožena.

Istoga dana, gospođa Collins imala je susret sa CAP pomagačima iz Zagreba, koji su je informirali o svojim iskustvima u provedbu programa u osnovnim školama i vrtićima. Za nju je ovaj razgovor bio osobito zanimljiv jer CAP u Hrvatskoj provode pomagači koji su uglavnom prosvjetni djelatnici, za razliku od SAD gdje su to osobe najrazličitijih zanimanja koji žele pridonijeti sigurnosti djece.

Odlazeći iz Hrvatske gospođa Collins uputila je svim CAP pomagačima pozdrave i želje za daljnji uspješan rad, podsjećajući na moto CAP programa:

„Svako dijete ima pravo biti sigurno, jako i slobodno“.