TeenCAP je program primarne prevencije zlostavljanja namijenjen populaciji adolescenata. Predstavlja varijantu CAP programa,  jednog od najboljih preventivnih programa u svijetu.

Adolescenti su visoko rizična skupina za nasilje i zlostavljanje: dvostuko su češće žrtve kriminalnog nasilja nego odrasli i više su izloženi nasilju od bilo kojeg drugog dijela populacije. TeenCAP nudi strategije za sprječavanje tog nasilja.

TeenCAP polazi od činjenica o ranjivosti adolescentne populacije. Adolescenti su ranjivi zbog:

• nedostatka znanja
  • nedostatka moći
  • izolacije od izvora pomoći u zajednici

Adolescenti imaju premalo informacija o tome tko sve može biti napadač i kako dolazi do napada. Osobito nisu pripremljeni za napad od strane nekog koga poznaju. Zbog toga, kada su seksualno napadnuti, ako nije bilo fizičke prisile ili prijetnje oružjem, teže će to nazvati silovanjem,. Nedostatak znanja o tome tko napada i kako dolazi do napada, udružen s uvjerenjem da se stvari moraju dogoditi na ovaj ili onaj način, i vjerovanjem da je izbjegavanje metoda prevencije, doprinose njihovom osjećaju odgovornosti za vlastitu viktimizaciju. Često su uvjereni da su sami tražili ili zaslužili napad jer nisu dovoljno slijedili pravila o izbjegavanju.

TeenCAP odgovara na uzroke ranjivosti adolescenata pružajući im specifične i  konkretne informacije koje ih osnažuju i smanjuju izoliranost i dajući im strategije za ponašanje u opasnim situacijama.

4. i 5. studenog 2016. održan je Teen CAP seminar na kojem je sudjelovala 31 stručna suradnica i učiteljica s područja grada Gospića i okolice te Ličko - senjske i Primorsko - goranske županije. Seminar sufinnacirao Grad Gospić, a održan je u OŠ dr. Franje Tuđmana u Ličkom Osiku. Seminar su vodile Teen CAP trenerice Lidija Bregant Jelić i Dijana Toljanić, a trenerica Vesna Orešković preuzela je odgovornost za organizaciju seminara i podršku voditeljicama.

U petak 24.4. i subotu 25.4.2015. godine u Zagrebu je održan TeenCAP seminar u Dječjem domu Zagreb u Nazorovoj. Tijekom dvodnevnog seminara na kojem su sudjelovala 23 stručnjaka s područja Grada Zagreba, Zagrebačke, Međimurske i Sisačko-moslavačke županije obrađene su teme razvoja adolescenata, napada na adolescente, CAP-ov pristup prevenciji i pristup poučavanju u razredu, a prisutni su stručnjaci imali prilike prisustvovati demonstraciji i raspravi o radionicama za učenike. Voditeljice seminara su bile dugogodišnje suradnice Udruge roditelja "Korak po korak" psihologinja Sanja Brajković i pedagoginja Maja Lisska.

Novi TeenCAP seminar je održan 17. i 18.1.2014. godine u Zagrebu, koji je dio aktivnosti projekta "Prevencija zlostavljanja djece i mladih primjenom CAP programa". Predavačice na seminaru bile su dugogodišnje suradnice Udruge roditelja "Korak po korak" psihologinje Elvira Nimac i Sanja Brajković.

Tijekom dvodnevnog seminara na kojem je sudjelovalo 25 stručnjaka s područja Grada Zagreba, Zagrebačke, Karlovačke, Koprivničko - Križevačke i Ličko - Senjske županije, obrađene su teme razvoja adolescenata, napada na adolescente, CAP-ov pristup prevenciji i pristup poučavanju u razredu, a prisutni su stručnjaci imali prilike prisustvovati demonstraciji i raspravi o radionicama za učenike.

Posebna se pažnja usmjerila na fizičko, emocionalno i seksualno zlostavljanje, zanemarivanje, nasilje u vezi i same posljedice zlostavljanja. Osim demonstracije radionica, polaznici seminara su dobili i upute za izvođenje istih.

U petak 08.03. i subotu 09.3.2013. u Vukovaru održan je seminar za edukaciju TeenCAP pomagača. Seminar je dio aktivnosti projekta "Prevencija zlostavljanja djece i mladih primjenom CAP programa" koje sufinancira Grad Vukovar. Edukaciji su prisustvovale 32 osobe, djelatnici osnovnih škola Grada Vukovara, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije. Predavačice na seminaru bile su dugogodišnje suradnice Udruge roditelja "Korak po korak", Elvira Nimac, psihologinja i Biljana Krnjajić, knjižničarka.

U petak 26.10. i subotu 27.10.2012. godine održana su dva seminara za primjenu Teen CAP programa. Jedan je održan u Pazinu, a drugi u Zagrebu.

Zagrebački seminar vodile su trenerice Elvira Nimac i Sanja Brajković, gdje je prisustvovalo 32 djelatnika osnovnih škola sa šireg područja Grada Zagreba.

Seminar u Pazinu vodile su trenerice Vesna Žilić i Tanja Tuhtan Maras, gdje je prisustvovalo 44 djelatnika osnovnih škola s područja Istarske i Primorsko-goranske županije.

Zanima li vas kako razlikovati zavođenje od uznemiravanja? Kako izgleda zdrava veza i što učiniti ako se nađemo u vezi sa zlostavljačem?

Brošura Ne seksualnom nasilju nastala je iz potrebe da se na jednom mjestu, jasno i sažeto mladima pojasne činjenice o seksualnom nasilju i načinima zaštite od nasilja. Ona odgovara na pitanja što je seksualno nasilje i kome ga prijaviti, kome se obratiti za pomoć ako smo doživjeli seksualno nasilje te kako se zauzeti za sebe i kako reagirati ako smo napadnuti.

Brošura je izdana u okviru CAP programa prevencije zlostavljanja djece koji Udruga roditelja „Korak po korak“ već 15 godina provodi u školama i vrtićima Republike Hrvatske. Namijenjena je tinejdžerima, ali i njihovim roditeljima i svima koji rade s djecom i mladima. Možete je preuzeti ovdje.

U petak 14.10. i subotu 15.10.2011. održan je seminar za primjenu TeenCAP programa u Osnovnoj školi dr. Ante Starčevića u Zagrebu.

Seminar je održan u sklopu projekta: TeenCAP program: prilog kampanji VE za zaustavljanje spolnog nasilja nad djecom '1 od 5', sufinanciranog od Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba.

Sudjelovalo je 19 osoba i to djelatnici osnovnih škola iz Zagreba i Čakovca, pri čemu su škole iz Čakovca sufinancirale edukaciju s ciljem uvođenja ovog preventivnog programa na njihovom području.
Predavačice na seminaru bile su trenerice za CAP program, Elvira Nimac i Sanja Brajković, psihologinje. Sudionici su ocijenili edukaciju viskoim ocjenama te pokazali veliki interes i želju da ovaj program prevencije zlostavljanja djece provode u svojim školama.