Predškolski CAP je program prevencije zlostavljanja djece namijenjen djeci predškolske dobi u vrtićima.

Cilj je smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kroz:

• pružanje kvalitetnih informacija;
  • poučavanje učinkovitim prevencijskim strategijama;
  • osnaživanje njima važnih odraslih, roditelja i zaposlenika vrtića, da im pruže kvalitetniju podršku.

Radionice za djecu održavaju se kroz 3 uzastopna dana u trajanju oko pola sata. Vode ih 3 posebno educirane CAP pomagačice.

Udruga roditelja "Korak po korak" u partnerstvu s Dječjim domom Zagreb održala je 6. i 7. veljače 2015. u prostoru Dječjeg doma Zagreb, Nazorova 49 seminar za edukaciju CAP pomagača u programu Predškolski CAP. Na seminaru je sudjelovalo ukupno 24 polaznika: djelatnici dječjih vrtića iz Sisačko-moslavačke županije, Zagreba i Velike Gorice, te stručnjaci iz Dječjeg doma Zagreb i Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba. Seminar su vodile trenerice Ksenija Benaković i Tina Budić.

Udruga roditelja „Korak po korak“ organizirala je 30. i 31.01.2015. godine u Dječjem vrtiću Svetog Pavla Apostola u Splitu seminar za stručne suradnike i odgojitelje vrtića Splitsko-dalmatinske županije. Cilj seminara je bio osposobiti djelatnike za primjenu predškolskog CAP programa prevencije zlostavljanja djece. Na seminaru je sudjelovalo 25 stručnjaka, a vodile su ga psihologinja Dalma Luketin i defektologinja Asja Podrug.

Udruga roditelja „Korak po korak“ organizirala je 21. i 22.03.2014. godine seminar za stručne suradnike i odgojiteljice vrtića Vukovarsko-srijemske županije. Cilj seminara je bio osposobiti djelatnike za primjenu predškolskog CAP programa prevencije zlostavljanja djece. Na seminaru je sudjelovalo 35 stručnjaka a vodile su ga psihologinje Dejana Varnica i Tina Budić.

Zahvaljujemo svim polaznicima na sudjelovanju i marljivom radu, te želimo uspjeh u budućem provođenju CAP programa.

Udruga roditelja "Korak po korak" održala je seminar za stručne suradnike i odgojiteljice vrtića Grada Zagreba i Zagrebačke županije. Cilj je seminara osposobiti djelatnice vrtića za primjenu Predškolskog CAP programa prevencije zlostavljanja djece. CAP program provodi se u Hrvatskoj od 2000. godine, a verificiran je od strane Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Seminar se održao u prostorijama Dječjeg vrtića Trešnjevka, Zagreb, u petak 31.1. i subotu 1.2.2014. prilikom čega se odazvalo 38 stručnjaka. Predavačice na seminaru su bile dugogodišnje suradnice udruge roditelja Korak po korak, psihologinje Jagoda Sirovica i Tina Buza.

U petak 12. 04. i subotu 13. 04. 2013. godine u Dječjem vrtiću „Adriana“ u Splitu održana je edukacija za provedbu CAP programa prevencije nasilja nad i među djecom za stručne suradnike i djelatnike predškolskih ustanova Grada Splita i Splitsko dalmatinske županije. Edukacija je održana u organizaciji Udruge roditelja "Korak po korak", Grada Splita, DV Adriana Split i CAP koordinatorice za Splitsko dalmatinsku županiju, Dalme Vuketin. Seminaru su prisustvovale 26 osobe sa područja Grada Splita i županije. Prisutni su ocijenili edukaciju kao vrlo korisnu u svom stručnom radu i pokazali namjeru da ovaj program prevencije zlostavljanja djece provode u svojim vrtićima te time doprinesu smanjenju ranjivosti djece na verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje. Predavačice na seminaru su dugogodišnje trenerice Udruge roditelja "Korak po korak",Dalma Luketin i Eli Vidović, psihologinje.

U Šibeniku je 8. i 9. ožujka 2013. održan seminar za edukaciju pomagača za provedbu Predškolskog CAP programa u vrtićima. Edukacija djelatnika predškolskih ustanova Grada Šibenika dio je aktivnosti projekta "Prevencija seksualnog nasilja nad djecom – doprinos kampanji Vijeća Europe za zaustavljanje seksualnog nasilja nad djecom" koji sufinanciraju Ministarstvo socijalne politike i mladih i Grad Šibenik. Predavačice na seminaru su dugogodišnje trenerice Udruge roditelja "Korak po korak", Dalma Luketin i Eli Vidović, psihologinje. Sudionici su pokazali interes i namjeru da ovaj program prevencije zlostavljanja djece provode u svojim školama.

U petak 24.02. i subotu 25.02.2012. održan je seminar za primjenu Predškolskog CAP programa u Dječjem vrtiću Trešnjevka u Zagrebu. Seminaru su prisustvovale 54 osobe, djelatnici vrtića na području Grada Zagreba i bliže okolice. Predavačice na seminaru bile su trenerice za CAP program, Ksenija Benaković Ranogajec i Renata Sudžuković, psihologinje. Sudionici su pokazali veliki interes i želju da ovaj program prevencije zlostavljanja djece provode u svojim vrtićima.

Ovim putem, Udruga se zahvaljuje DV Trešnjevka na ustupanju prostora i pomoći u organizaciji i provedbi seminara.