Osnovni CAP je program prevencije zlostavljanja djece namijenjen djeci mlađe školske dobi.

Cilj je smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kroz:

• pružanje kvalitetnih informacija;
  • poučavanje učinkovitim prevencijskim strategijama;
  • osnaživanje njima važnih odraslih, roditelja i zaposlenika osnovnih škola, da im pruže kvalitetniju podršku.

Radionice za djecu u pravilu se provode za sve razredne odjele 2. razreda u pojedinoj školi. Radionica traje oko 1 sat, a provode je 3 posebno educirane osobe – CAP pomagači/ce.

Udruga roditelja "Korak po korak" u sklopu projekta Prevencija nasilja nad djecom primjenom CAP programa uz podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku održala je Osnovni CAP seminar u OŠ Pojišan u Splitu 16. i 17. ožujka 2018. godine. Ovim seminarom educirali smo timove iz 9 osnovnih škola na području Grada Splita. Sudjelovale su 32 odgojno-obrazovne djelatnice te ocijenile organizaciju i provedbu seminara visoko kvalitetnom. Ovim seminarom doprinijeli smo širenju CAP mreže Osnovnog CAP programa na jugu Hrvatske te očekujemo pozitivne rezultate provedbe aktivnosti. Seminar su vodile Marina Trbus i Dijana Toljanić.

Ovim putem zahvaljujemo i OŠ Pojišan na odličnoj organizaciji te se veselimo  jačanju CAP mreže i nastavku suradnje u Splitu.

Seminar za provedbu Osnovnog CAP programa održan je u Osnovnoj školi Cvjetno naselje u Zagrebu 11. i 12. siječnja 2018. godine. Na seminaru su sudjelovale ukupno 42 polaznice, djelatnica osnovnih škola iz Grada Zagreba i okolice te Sisačko-moslavačke županije. Ovim seminarom ojačali smo CAP timove u Zagrebu i proširili CAP mrežu na području Sesveta. Polaznici su izrazili zadovoljstvo sudjelovanjem na seminaru i visoku motiviranost za provedbu. Seminar su vodile naše dugogodišnje koordinatorice i nove trenerice Maja Lisska i Dubravka Vulić.

Udruga roditelja "Korak po korak" u 2017. godini Seminarima Osnovnog CAP programa u Garešnici, Virovitici i Velikoj Gorici obuhvatila je sve županije Republike Hrvatske. Seminari su održani u OŠ Garešnica (24. i 25.03.2017.), Oš Vladimira Nazora u Virovitici (25. i 25.03.2017.) i OŠ Eugena Kumičića u Velikoj Gorici (17. i 18.11.2017.). Na seminarima je sudjelovalo ukupno 106 novih CAP pomagača. Hvala našim trenericama: Vesni Žilić, Tanji Tuhtan Maras, Marini Trbus, Mariji Maljković, Sanji Brajković i Dijani Toljanić na odličnoj suradnji i vođenju seminara.

CAP program prisutan je u školama u cijeloj zemlji što nam daje veliku motivaciju za daljnji radi i podršku CAP mreži. Novim CAP timovima želimo dobrodošlicu u CAP mrežu i uspješnu provedbu CAP programa.

Provedbom Osnovnog CAP seminara u Dubrovniku, 23. i 24.8.2016. godine osnažili smo CAP mrežu na samom jugu Hrvatske. Na seminaru je educirano 29 odgojno-obrazovnih djelatnika s područja Grada Dubrovnika i Dubrovačko-neretvanske županije. Zahvaljujemo Gradu Dubrovniku na podršci te Osnovnoj školi Lapad na organizaciji. Seminar su vodile Tanja Rončević i Bojana Čengija. Svim educiranim CAP timovima želimo uspješnu provedbu CAP programa.

31. kolovoza i 1. rujna 2016. u prostoru škole Davorina Trstenjaka u Zagrebu održan je seminar za provedbu Osnovnog CAP programa. Na seminaru je sudjelovalo ukupno 35 polaznica, djelatnica osnovnih škola iz Zagrebačke, Karlovačke i Koprivničko-križevačke županije te Grada Zagreba. Sudionice su visokim ocjenama procijenile korisnost seminara te iskazale visoku motiviranost za provedbu CAP programa u svojim školama. Ovom prilikom zahvaljujemo domaćinima seminara – OŠ Davorina Trstenjaka, Zagreb na ustupanju prostora za provedbu seminara. Seminar su vodile trenerice Sanja Brajković i Marina Trbus.

Udruga roditelja "Korak po korak" u partnerstvu s Dječjim domom Zagreb održala je 27. i 28. ožujka 2015. u prostoru Dječjeg doma Zagreb, Nazorova 49, seminar za edukaciju CAP pomagača u programu Osnovni CAP. Na seminaru su sudjelovala ukupno 32 polaznika: djelatnici osnovnih škola iz Sisačko-moslavačke i Zagrebačke županije, stručnjaci iz Dječjeg doma Zagreb (A.G.Matoš, Laduč, Nazorova) te Saveza gluhih i nagluhih Grada Zagreba. Seminar su vodile trenerice Tamara Dubrović i Ida Poljan.

U petak 07.12. i subotu 08.12.2012. godine održana su dva seminara za primjenu Osnovnog CAP programa. Jedan je održan u Zagrebu, a drugi u Varaždinskim toplicama.

Seminare su vodile trenerice Elvira Nimac, Sanja Brajković, Marija Maljković i Marina Trbus, a ukupno su sudjelovala 64 djelatnika osnovnih škola s područja Grada Zagreba, Zagrebačke, Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije.

Sudionici su ocijenili edukaciju visokim ocjenama te pokazali veliki interes i želju da ovaj program prevencije zlostavljanja djece provode u svojim školama, a svoju visoku motivaciju dokazali su i dolaskom na drugi dan seminara kroz snježnu mećavu!