12. studenog  2010.g. u 12.00 sati u prostoru Tribina grada Zagreba, održano je predavanje "Kako osnažiti djecu da budu sigurna, jaka i slobodna - prevencija zlostavljanja djece primjenom CAP programa". Predavanje je organizirala Udruga roditelja „Korak po korak“ u suradnji s Gradskim uredom za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba. Predavanje je održala Jeannette Collins, direktorica Međunarodnog centra za prevenciju napada (International Center for Assault Prevention – ICAP) iz SAD-a. Na prvih deset uspješnih godina provođenja CAP programa u Hrvatskoj podsjetila je voditeljica programa Gorana Hitrec.

CAP program je jedan od najkvalitetnijih i najobuhvatnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu. CAP-ovi programi sadrže predavanje za zaposlenike vrtića i škola, predavanja za roditelje te radionice za djecu.

CAP-ov pristup prevenciji može se opisati kao "edukacija o prevenciji". Naime, tradicionalne strategije prevencije, poput upozoravanja djece na moguće opasnosti, pa čak i zastrašivanje, potrebne su, ali ne jamče djeci sigurnost niti ih čine manje ranjivom. CAP-ove prevencijske strategije polaze od dječjih sposobnosti, a ne od ograničavanja dječjih aktivnosti i očekivanja da roditelji mogu u svakom trenutku biti pokraj svoje djece i nadgledati ih. CAP osnažuje djecu povećanjem svjesnosti o tome da imaju osnovna ljudska prava i poučavajući ih prevencijskim strategijama koje im pomažu u zaštiti prava.

Posebno zahvaljujemo Gradskom uredu za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba, Turističkoj zajednici Grada Zagreba te Hrvatskoj elektroprivredi d.d.