Jeannette Collins, direktorica Međunarodnog centra za prevenciju napada (International Center for Assault Prevention – ICAP) iz SAD-a održala je 09.11.2010. g. u gradu Rijeci predavanje "Kako osnažiti djecu da budu sigurna, jaka i slobodna - prevencija zlostavljanja djece primjenom CAP programa".

Predavanje su organizirali Odjel gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke te Udruga roditelja "Korak po korak", provoditelji CAP programa primarne prevencije zlostavljanja djece u Hrvatskoj. U ime Grada Rijeke prisutne, većinom CAP pomagače, pozdravila je voditeljica Službe za socijalnu skrb Odjela za socijalnu skrb. Na prvih deset uspješnih godina provođenja CAP programa u Hrvatskoj podsjetila je voditeljica programa Gorana Hitrec.

CAP program je jedan od najkvalitetnijih i najobuhvatnijih programa primarne prevencije zlostavljanja djece u svijetu. CAP-ovi programi sadrže predavanje za zaposlenike vrtića i škola, predavanja za roditelje te radionice za djecu.

CAP-ov pristup prevenciji može se opisati kao "edukacija o prevenciji". Naime, tradicionalne strategije prevencije, poput upozoravanja djece na moguće opasnosti, pa čak i zastrašivanje, potrebne su, ali ne jamče djeci sigurnost niti ih čine manje ranjivom. CAP-ove prevencijske strategije polaze od dječjih sposobnosti, a ne od ograničavanja dječjih aktivnosti i očekivanja da roditelji mogu u svakom trenutku biti pokraj svoje djece i nadgledati ih. CAP osnažuje djecu povećanjem svjesnosti o tome da imaju osnovna ljudska prava i poučavajući ih prevencijskim strategijama koje im pomažu u zaštiti prava.

Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke podržava i sufinancira CAP program od 2004. godine, kao jedan od važnih preventivnih programa kojim se doprinosi realizaciji Nacionalnog plana aktivnosti za prava i interese djece do 2012. godine.