CAP (čit. kap; akronim od Child Assault Prevention) program je program primarne prevencije zlostavljanja koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe (otmica) i napada od strane poznate odrasle osobe. CAP nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih na verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje.

Međunarodni centar za prevenciju napada (The International Center for Assault Prevention – ICAP) središnjica je svih CAP (čit. kap, akronim od Child Assault Prevention) projekata u svijetu. Od svog osnutka 1985.g. ICAP je educirao više stotina grupa diljem svijeta koje su u svojim sredinama započele primjenjivati CAP program i pomogle da njegove osnažujuće poruke dođu do preko 5 milijuna djece, roditelja i učitelja.

CAP program u Hrvatskoj je prisutan kao rezultat suradnje Udruge roditelja "Korak po korak" s ICAP-om od 1999. godine te udruga ima status ICAP-ovog Regionalnog trening centra za Hrvatsku.

Ove godine, ICAP je obilježio 30 godina rada Konferencijom u Atlantic City-u, New Jersey, koja je održana 16. travnja. Konferencija je okupila oko 400 sudionika iz CAP projekata diljem svijeta.

Konferenciju su otvorile Camden Sophisticated Sisters, udruženje djece i mladih, predvođeno poznatom Tawandom Jones, a njihova inspirativna priča, dirnula je sve prisutne. Priču i napore Tawande Jones, prepoznali su brojne poznate američke ličnosti, kao primjerice Oprah i Beyonce.

Erin Merry, poznata aktivistkinja (Erin's law), koja je i sama kao dijete bila žrtva seksualnog zlostavljanja, vrlo otvoreno je pogovorila o tim iskustvima. Uz nju prisutnima se obratio i Carl Brister koji je također bio žrtva seksualnog zlostavljanja, ukazujući prisutnima kako je važno raditi ne samo s djevojčicama, već osvijestiti da se ovakva vrsta nasilja događa i dječacima.

U središnjem dijelu Konferencije, svečano su podijeljena priznanja CAP projektima diljem svijeta te najzaslužnijima za uspjeh CAP programa, a to je svakako Pat Stanislaski, koja je uvela CAP u državu New Jersey. Kao rezultat njezinih napora i zalaganja New Jersey je prva država u SAD-u koja u potpunosti financira i brine o sustavnoj provedbi CAP programa u svim odgojno obrazovnim ustanovama na razini države, uključujući i privatne ustanove.

Uz Konferenciju, predstavnica Udruge imala je prilike posjetiti predškolsku ustanovu s ciljem opservacije provedbe Predškolskog CAP programa te srednju školu gdje se provodio Teen CAP.

Ova vrijedna iskustva učvrstila su suradnju svih CAP projekata, pa tako i CAP Hrvatske da još sustavnije brine da CAP dođe do što većeg broja djece i njima važnih odraslih.

kartoncicIznimno nam je drago da se sve više govori o transparentnosti u odabiru programa i projekata koje vrtići i škole provode u sklopu svojih kurikuluma, također, iznimno nam je drago da se prilikom toga poziva na Zakon o pravu na pristup informacijama (NN 25/13, 85/15).

Udruga roditelja „Korak po korak“ redovito u svim svojim preporukama nadležnim tijelima zagovara da se u školama provode samo kvalitetni i dokazano učinkoviti programi. Dokaze o praćenju i učinkovitosti CAP programa možete vidjeti ovdje. Također, podsjećamo sve CAP pomagače, da je CAP program redovito odobren od strane MZOS-a i AZOO od 2009. godine, što možete vidjeti ovdje.

CAP pomagačima predlažemo da za podatke koji se od njih traže, a odnose se na programe i projekte udruga, sve zainteresirane upute na godišnji program rada škole koji je javan i dostupan na web stranicama škole.

U petak 3.7.2015. održani su Savjet CAP-a i Susret CAP trenera/koordinatora u net klubu MaMa u Zagrebu s ciljem analize prethodno provedenih CAP aktivnosti te planiranja istih za sljedeću školsku godinu 2015/2016. Uz prisutnost dionika CAP mreže iz različitih dijelova Hrvatske dogovoreno je formaliziranje nove mreže koordinatora i trenere te izrada CAP protokola za postupanje u slučajevima kada dijete otkriva zlostavljanje. Uz zahvalu na dosadašnjoj suradnji svim CAP timovima, veselimo se aktivnostima u predstojećoj školskoj godini.

19. i 20. ožujka 2015. godine, Udruga roditelja „Korak po korak“ imala je priliku kroz projekt „Umreženi protiv nasilja“ koji sufinancira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, održati 1. susret CAP (Child Assault Prevention) pomagača i koordinatora Hrvatske.

Obzirom da se CAP program provodi već 15 godina u odgojno obrazovnim ustanovama diljem Hrvatske, cilj Konferencije bio je okupiti stručnjake aktivno uključene u CAP program.

Oko 60 sudionika Konferencije kroz dvodnevni susret u Hotelu Laguna u Zagrebu, imalo je priliku informirati se o novom programu #DeleteCyberbullying koji Udruga roditelja „Korak po korak“ provodi od 2014. godine u suradnji s Konfederacijom obiteljskih organizacija u EU (COFACE). Cilj je tog projekta educirati mlade, roditelje i odgojno-obrazovne djelatnike o načinu sigurnog korištenja interneta i društvenih mreža. Sam program predstavio je njegov voditelj na EU razini - Martin Schmalzried, COFACE, a praktični dio primjene ovog programa u vrtićima i školama razvila je i prikazala Biserka Tomljenović, vanjska suradnica Udruge roditelja „Korak po korak“ iz Zagreba.

Udruga roditelja "Korak po korak" održala je trening CAP trenera u Hotelu Terme Jezerčica od 6. do 7. prosinca 2014. Na treningu je sudjelovalo 20 iskusnih CAP pomagača/ica i koordinatorica. Trening su vodile CAP trenerice Ksenija Benaković, Sanja Brajković, Elvira Nimac i Vesna Žilić, a voditeljica CAP programa, Marina Trbus, predstavila je CAP mrežu i ulogu Udruge roditelja "Korak po korak" u prevenciji nasilja nad djecom. Edukacijom i osposobljavanjem novih trenera nastoji se edukaciju CAP pomagača učiniti dostupnijom te tako doprinijeti širenju CAP programa za kojim odgojno obrazovne ustanove iz godine u godinu pokazuju sve veći interes.

Međunarodni centar za prevenciju napada (The International Center for Assault Prevention – ICAP) je središnjica svih CAP projekata u svijetu. ICAP je jedan od projekata javne, neprofitne agencije EIRC (The Educational Information & Resources Center) u Sewellu, država New Jersey, SAD. Misija ICAP-a je unaprjeđivati kvalitetu života djece diljem svijeta nastojanjem da se smanji nasilja prema njima kroz primjenu edukacije o prevenciji i, osobito, primjenu Child Assault Prevention (CAP) programa u njihovoj zajednici.

Uvođenje CAP programa u Hrvatsku rezultat je suradnje Udruge roditelja "Korak po korak" s ICAP-om od 1999. godine. Udruga ima status ICAP-ovog Regionalnog trening centra za Hrvatsku.

CAP program zaštićeno je intelektualno vlasništvo ICAP-a. Pravo njegove primjene u Hrvatskoj ima jedino Udruga roditelja "Korak po korak" kao ovlašteni Regionalni trening centar ICAP-a za Hrvatsku. Ime CAP kao i materijale vezane uz program nije dozvoljeno koristiti bez pismenog odobrenja Udruge roditelja "Korak po korak".

Udruga provodi edukaciju za sljedeće varijante CAP programa:

• Osnovni CAP
  • Predškolski CAP
  • TeenCAP
  • CAP za djecu s razvojnim teškoćama (Special Needs CAP)