Bez sustavnog pristupa ne možemo govoriti da činimo sve kako bismo zaštitili djecu!

 

Četvrta konferencija CAP pomagača i pomagačica Republike Hrvatske održana je 04. i 05. travnja u Splitu. Na konferenciji je istaknuto kako i nakon 20 godina provođenja CAP-a program ide dalje kako bi osigurao potrebnu pomoć najosjetljivijim skupinama u našem društvu – djeci i mladima. Temeljitim i interdisciplinarnim pristupom, povezivanjem stručnjaka, institucija, udruga, ali i lokalne vlasti u borbu protiv nasilja te edukacijom mladih može se izgraditi bolja budućnost.

„Zastrašujući događaji nasilja nad djecom kojima smo nedavno svjedočili u jednom su trenu suočili cijelu javnost s poražavajućom istinom o stanju društva u kojem živimo. Odgovornost je društva da prevenira svako nasilje, a odgojne i obrazovne institucije sustavnim pristupom mogu utjecati na prevenciju zlostavljanja djece. To društvo nije nitko drugi nego mi sami, pojedinci koji smo u svom radu svakodnevno s djecom i trebamo i možemo prepoznati znakove zlostavljanja i nasilja. Nasilje nad djecom je itekako prisutno u društvu i upravo se kroz ove institucije edukacijom i informiranjem može suzbiti količina nasilja među vršnjacima te zaštiti djecu. A dokle god postoji makar jedno nezaštićeno dijete, mi ćemo kroz Udrugu i dalje raditi te pružati potporu najugroženijima“, naglasila je Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja „Korak po korak“.

Program konferencije bio je posvećen i obilježavanju 20 godina provedbe CAP programa prevencije nasilja nad djecom prikazom razvoja programa i stečenih iskustava kao i predstavljanje vizije za sljedećih 20 godina CAP-a.

Glavni subjekti ove konferencije su djeca pa su i oni sami dali pogled iz svog kuta. Tako su predstavnici Dječjeg gradskog vijeća Grada Splita te Dječjeg foruma „Splitska dica“ predstavili svoj rad i program te dodatno naglasili kako i oni moraju biti uključeni u aktivnosti i program CAP-a da bi sustav funkcionirao. Prof.dr.sc. Ivica Puljak u svom je predavanju istaknuo kako potreba za učenjem i znanjem širi vidike. Znanost na koncu oblikuje djecu i mlade, daje im širu perspektivu te ih motivira da i sami budu bolji ljudi.

Na središnjem panelu u raspravi o sustavnosti prevencije u školama raspravljale su dr.sc. Arijana Mataga Tintor, predstavnica Grada Velike Gorice, Sanela Talić, koordinatorica prevencijskih programa slovenskog Instituta za istraživanje i razvoj te Ivana Vidović, stručna suradnica, pedagog mentor iz Osnovne škole Domovinske Zahvalnosti iz Knina. Raspravu je moderirala Marina Trbus, a zaključeno je kako do sustavnosti prevencije nasilja u odgojno obrazovnim ustanovama možemo doći uključivanjem svih važnih dionika. Prije svega se tu misli na roditelje od kojih se očekuje da pomognu djeci prenijeti norme i vrijednosti koje uče i u školi. Roditelji, CAP pomagači i pomagačice, stručni suradnici te drugi kolege iz odgojno-obrazovnih ustanova samo zajedno mogu postati prevencijski lideri u svojim školama, vrtićima, ali i lokalnoj zajednici.

Ovogodišnja CAP konferencija održana je pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović te uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Agencije za odgoj i obrazovanje te Grada Splita.

Udruga roditelja Korak po korak i cijeli CAP tim udruge ovim putem još se jednom zahvaljuje svim sudionicima, gostima, predavačima na sjajnoj atmosferi, predanom radu i zalaganju što na Konferenciji što tijekom cijele  godine provedbe CAP programa.

 

Hvala vam!