U petak, 15. svibnja 2020. godine od 11 do 13 sati, a u sklopu projekta Uključene zajednice financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, održali smo webinar o volontiranju i provedbi volonterske akcije za sudionike projekta. Webinar je održala gđa. Jelena Kamenko Mayer, koordinatorica Koordinacijskog ureda Osijek iz Hrvatskog centra za razvoj volonterstva.

Projektom Uključene zajednice predviđeno je organiziranje i provođenje volonterske akcije u četiri lokalne zajednice (Osijek, Varaždin, Zagreb i Zadar)  s ciljem podizanja svijesti i senzibilizacije šire javnosti na poteškoće s kojima se susreću bivši zatvorenici,  njihove obitelji, a posebno njihova djeca. U skladu s time, svrha ovog webinara je educirati sudionike o organizaciji volonterske akcije te ih informirati o organizaciji volonterskih akcija u kriznim situacijama kao što je krizna epidemiološka situacija izazvana koronavirusom.

Programom webinara, na kojem je sudjelovalo ukupno 22 sudionika putem Zoom aplikacije, obuhvaćene su sljedeće cjeline: „Volontiranje - pojam, značaj i vrijednosti volonterstva“, „Zakonsko uređenje volonterstva u RH - prava i obveze volontera i organizatora volontiranja“ te „Organiziranje volonterskih akcija u zajednici - koraci u organizaciji volonterske akcije“.

Sudionici su imali priliku postaviti pitanja gđi. Kamenko Mayer te dobiti stručne i primjerima dobre prakse potkrijepljene odgovore.