U ponedjeljak, 18. svibnja 2020.godine Udruga roditelja Korak po korak održat će međunarodni webinar na temu stvaranja BullyFree okruženja za djecu i mlade na međunarodnoj online konferenciji “Digital Citizenship Breakfast Bytes“ s početkom u 9.30 sati, te dati svoj doprinos stvaranju boljeg digitalnog okruženja za djecu.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana obitelji, mreža europskih organizacija COFACE Families Europe organizira seriju od osam webinara na temu digitalnog građanstva pod nazivom “Digital Citizenship Breakfast Bytes”.

“Breakfast Bytes” su 90-minutni internetski webinari čije je cilj povećati kritičko razmišljanje i razumijevanje digitalnog okruženja. Internetski webinari “Breakfast Bytes” će se održavati od 11. do 20. svibnja 2020. godine. Predviđeno vrijeme trajanje svih webinara je 90 minuta, a započet će u 9.30 sati.

Dodatno potaknuto globalnom pandemijom i društvenom adaptacijom na epidemiološku situaciju, uključujući opće zaključavanje u stambene prostore, izolaciju i karantenu, digitalizacija, digitalni alati i osposobljavanje za digitalno građanstvo postaju sastavnim dijelom gotovo svih strukturalnih dijelova društva – od školskog sustava i pružanja obrazovnih usluga, sustava zdravstva i socijalne skrbi, trgovine pa sve do provođenja slobodnog vremena i društvenih veza i mreža.

Upravo zato će govornici u sklopu osam webinara pristupiti digitalnom građanstvu iz različitih perspektiva, nacionalnih konteksta i sektora, a obrađivat će teme kao što su internetsko zlostavljanje djece i sigurnost djece na Internetu, digitalizacija škola i školskog sustava, digitalne igre, digitalni marketing i druge važne teme u sklopu suvremenog obrazovanja za digitalno građanstvo i podrške obitelji. Online konferenciju “Digital Citizenship Breakfast Bytes“ video obraćanjem će otvoriti izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager.

Udruga roditelja Korak po korak već dugi niz godina svojim djelovanjem nastoji utjecati na promjene u društvu kroz zagovaračke aktivnosti te sudjelovanje u kreiranju javnih politika. Od 2014. godine, Udruga je redovni član COFACE Families Europe – mreže koja okuplja organizacije civilnog društva iz cijele Europe s ciljem zagovaranja prava obitelji, praćenja provedbe obiteljske i socijalne politike u državama članicama, te kreiranja preporuka na europskoj razini. Kroz aktivnosti u okviru COFACE-a, Udruga sudjeluje i u zagovaračkim aktivnostima na Europskoj razini.

Tako se prije epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, sadašnja konferencija “Digital Citizenship Breakfast Bytes” trebala održati u svibnju u Zagrebu pod nazivom "Digital citizenship – myth or reality", te je bila organizirana u suradnji s mrežom europskih organizacija COFACE Families Europe i Udruge roditelja Korak po korak. Cilj konferencije je bio podići svijest o utjecaju digitalizacije na djecu i roditelje te dati preporuke za sigurnije odrastanje. Zagrebačka konferencija je trebala okupiti brojne stručnjake u području zaštite prava djece i obitelji, te je planirano sudjelovanje 20 sudionika iz Hrvatske te još 80 sudionika iz drugih Europskih zemalja (predstavnici organizacija članica COFACE).

Sudjelovanjem na online konferenciji “Digital Citizenship Breakfast Bytes“, Udruga roditelja Korak po korak nastavlja zagovarati prava djece i obitelji na nacionalnoj i europskoj razini kroz pristup promicanja obrazovanja i osnaživanja obitelji kako bi se iskoristio puni potencijal tehnologije te se izgradilo zdravo digitalno okruženje.

Više informacija o programu konferencije:

Sudjelovanje na online konferenciji “Digital Citizenship Breakfast Bytes“ je besplatno. Ukoliko želite sudjelovati na webinarima, trebate se samo prijaviti tako što ćete ispuniti online obrazac. Možete to učiniti ovdje.

Link za registraciju: https://us02web.zoom.us/webinar/register/5015876531611/WN_fYcLhQvmTcelTYczpmBPxg