U petak, 24. travnja 2020. godine u organizaciji konzorcija međunarodnog partnerskog projekta „STOP - Stop child abuse ThrOugh effective training and augmented reality“, Udruga roditelja Korak po korak održala je webinar na temu „COVID 19 - Što roditelji i osobe koje rade s mladima mogu učiniti kako bi zaštitili svoje dijete na Internetu (Prevencija internetskih „grooming“ praksi)“.

Zbog aktualne epidemiološke situacije uzrokovane pojavom koronavirusa, mnoga djeca mladi primorani su ostati kod kuće i ispuniti svoje slobodno vrijeme zabavljajući se na Internetu, a zbog kojih su izloženiji riziku od vrbovanja ili „groominga“. Vrbovanje ili internetsko vrbovanje („grooming, online grooming“) dio je seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja te se pojavljuje u situacijama kada netko počinje graditi odnos s djetetom ili mladom osobom putem Interneta koristeći informacijsko-komunikacijsku tehnologiju te ih vara i/ili pritišće da naprave nešto što je seksualne naravi.

Na webinaru su izlagali partneri u okviru konzorcija projekta STOP iz Hrvatske, Italije i sa Cipra. Prvo predavanje održala je predstavnica talijanske organizacije DLEARN – Digital Learning Network Carlotta Figini i izložila presjek statističkih podataka vezano za online grooming prakse.

Kristijan Orešković iz Udruge roditelja Korak po Korak održao je drugo predavanje na temu digitalnog rada s mladima.

Treće predavanje usmjereno roditeljima i osobama koje rade s mladima održala je izvršna direktorica Udruge roditelja Korak po korak Silvija Stanić na temu „Što mogu učiniti u slučaju da otkrijem internetsko vrbovanje?“

Posljednje predavanje održao je Stelios Stylianou iz Emphasys Centre sa Cipra.

Na ovom jednosatnom webinaru sudjelovalo je ukupno 16 sudionika, roditelja i osobe koje rade s mladima, a koji su ovim putem dobili mnogo korisnih praktičnih savjeta kako zaštititi svoju djecu na Internetu odnosno mlade korisnike organizacijskih aktivnosti. Na kraju je ostalo vremena za diskusiju i postavljanje pitanja od strane sudionika webinara. Neka od pitanja su bila kako postupiti u slučajevima kada dijete ne želi razgovarati s roditeljima o praksama i ponašanju vezanom uz rad na kompjuteru i sudjelovanje u različim online sadržajima, te o uspostavljanju roditeljskih strategija kontrole i povećanja sigurnosti djece u području online digitalnih igara i modernih digitalnih gaming platformi.

Projekt „STOP - Stop child abuse ThrOugh effective training and augmented reality“ je Erasmus+ KA2 projekt strateškog partnerstva u području mladih, financiran od Europske komisije (broj projekta: 2019-2-HR01-KA205-061028). Projekt je započeo u prosincu 2019. godine i traje 26 mjeseci. Cilj projekta STOP je nastojanje da se smanji seksualno zlostavljanje i iskorištavanje djece i mladih (u dobi od 9 do 18 godina) nudeći inovativnu metodologiju učenja o prevenciji seksualnog zlostavljanja za osobe koji rade s mladima. U svrhu borbe protiv nepovoljnih iskustava djece i online i offline, projektom se žele pružiti novi pristupi i alati za osobe koje rade s mladima na temelju igre vođene tehnologijom proširene stvarnosti.

Projekt STOP se provodi u Italiji, Grčkoj, Španjolskoj, Irskoj, Cipru i Hrvatskoj od strane sljedećih organizacija: The European Digital Learning Network, Kentro Merimnas Oikogeneias Kai Paidiou – KMOP, Universidad De Valladolid – UVA, Asociacion DESES 3, CCS Digital Education Limited, A & A Emphasys Interactive Solutions Ltd i Udruge roditelja "Korak po korak" koja je koordinator projekta STOP - A New Initiative To Prevent Sexual Abuse Against Children.

Više o projektu STOP možete pročitati na mrežnoj stranici projekta STOPhttp://erasmusstop.eu/ , na Facebook stranici projekta STOP https://www.facebook.com/erasmusstop/ te na mrežnoj i Facebook stranici Udruge roditelja Korak po korak.