U IZOLACIJI S TINEJDŽERIMA

piše: Silvija Stanić, dipl.psih.univ.spec.iur

 

Nalazimo se u trenutku izolacije uslijed pandemije virusa COVID-19, ukratko, u situaciji kakvu smo mogli zamišljati samo u nekom znanstveno-fantastičnom filmu iz budućnosti. Trenutno, kako se čini, živimo taj film i preostaje nam samo da se što bolje prilagodimo situaciji uz poštivanje svih propisanih mjera i ograničenja. A ograničenja nam teško padaju, jer postajemo svjesni koliko naš način života podrazumijeva slobodu kretanja i druženja. Većina obitelji trenutno živi u situaciji u kojoj provode neusporedivo više vremena zajedno. Djeca se školuju od kuće, roditelji rade od kuće, a kod kuće su i oni koji nažalost više nemaju posao. Cijela dinamika je bitno promijenjena i donosi brojne izazove kako za roditelje tako i za djecu. Često ovih dana čujemo muke roditelja kojima je teško organizirati rad od kuće uz malu djecu koja trebaju veću podršku vezano uz školske zadatke, malu djecu koja se posvađaju ili traže pažnju baš za vrijeme video konferencije, djecu koja bi radije išla u park i koja ne mogu do kraja shvatiti složenost situacije.

Ono što ovih dana ipak manje čujemo jest kako izolaciju podnose nešto starija djeca, tinejdžeri. Osim bioloških promjena koje donosi adolescencija i pubertet, u ovom razdoblju nastupaju i brojne socijalne promjene te razvoj novih društvenih uloga. Neki od najvažnijih razvojnih izazova adolescencije uključuju formiranje identiteta, razvoj nezavisnosti u vlastitim i tuđim očima, formiranje bliskih prijateljstava i uzajamnih odnosa poštovanja ali i razvoj i izražavanje seksualnih osjećaja. Socijalni razvoj u adolescenciji općenito karakterizira izlazak iz obiteljskog okruženja u širu društvenu zajednicu. Od rane adolescencije raste usmjerenost na vršnjake, tako sve više slobodno vrijeme provode s vršnjacima, a manje s obitelji, a vršnjaci imaju i sve veći utjecaj na ponašanje i donošenje odluka adolescenta. Jasno je dakle, koliko je situacija u kojoj su adolescenti zatvoreni u obiteljskom okruženju izazovna i ograničavajuća za njihov socijalni razvoj. Uz sve navedeno, ne zaboravimo kako je baš adolescencija razdoblje učestalih sukoba s roditeljima, što u situaciji obiteljske izolacije postaje još naglašenije.

I premda nema lakog i brzog rješenja za snalaženje u ovim okolnostima, postoje sitni koraci koji mogu pomoći roditeljima kako da kroz ovu situaciju prođu lakše, ali i da olakšaju svakodnevicu svojim tinejdžerima.

Prije svega, potičite njihovu samostalnost i neovisnost tako da mogu samo stvoriti strukturu dana, planove i obaveze. Cijela je situacija sama po sebi dovoljno ograničavajuća, te im je potrebno da imaju osjećaj da o nečemu odlučuju sami. Možda je to dnevni raspored učenja, online druženja s prijateljima, izvršavanja kućanskih zadataka. Iznimno je važno da svoje školske obaveze obavljaju redovito i na vrijeme, budući da im je to ovih dana najvažniji zadatak. Važno je da sudjeluju i u obavljanju kućanskih poslova i zadataka jer i to donosi osjećaj odgovornosti, no dopustite im da sami izaberu zadatke. Tako ćete vjerojatno izbjeći i sukobe. Adolescencija neminovno donosi izazove u komunikaciji između roditelja i tinejdžera i sasvim je očekivano da će do problema doći. Ukoliko dođe do sukoba, ukoliko se jako naljutite na njih, nikako im u ovim danima nemojte uskraćivati pristup mobitelima, društvenim mrežama i komunikacijskim servisima jer to je jedini način kako mogu održavati društveni život i kontakte s prijateljima. Fizička izolacija nikako ne smije značiti i socijalnu izolaciju.

Tinejdžeri su općenito vrlo vješti s modernom tehnologijom, najčešće puno više od svojih roditelja. I dok roditelji otkrivaju Facebook i Instagram, tinejdžeri su se većinom već nekoliko puta preselili na druge, nove društvene mreže. Potaknite njihov osjećaj samopouzdanja i osobnog postignuća tako što ćete ih zatražiti da vam pomognu oko digitalnih alata, pokretanja kućnog ureda, Zoom-a za sastanak, neka vam pokažu koje sve mogućnosti postoje na HousePartyju. Ovo doista može biti korisno, a može omogućiti i zabavne trenutke.

Možete ih potaknuti da istraže mogućnosti online tečajeva, nečeg što ih je oduvijek zanimalo, a možda nisu imali vremena. Postoji nebrojeno YouTube tutorijala o učenju stranih jezika, izradi web stranice, glazbene produkcije, stvaranju videa i animacija, učenju prvih koraka trbušnog plesa, ili nečeg sasvim drugog. Mogućnosti su brojne, možda pronađu nešto što će probuduti njihov interes i olakšati dane u kući.

Adolescencija je i razdoblje kada je pojačano razvija i sposobnost apstraktnog i kritičkog mišljenja, stoga u ovim danima izolacije i naglašenog druženja u obiteljskom okruženju možete sa svojim tinejdžerima razgovarati o njihovom mišljenju o cijeloj situaciji. Potaknite ih da izraze svoje stavove i promišljanja o tome kako će cijela situacija vezana uz koronakrizu utjecati na globalne promjene, koje bi mogle biti pozitivne promjene kao posljedica ove krize i sl. Možete ih potaknuti da promišljaju o tome što će iduće generacije o ovoj situaciji učiti u udžbenicima povijesti i kako će cijela situacija biti prikazana. Nemamo često priliku ili nismo direktno potaknuti razgovarati s njima o ovakvim temama, stoga se možda iznenadite kada čujete koliko promišljanje vaših tinejdžera postaje kritičnije i zrelije.

I za kraj, ovo je period u kojem je potrebno smanjiti očekivanja, kako od sebe, tako i od njih. Rijetko tko se ovih dana osjeća posebno motiviran i učinkovit. Budite fleksibilniji nego inače, progledajte im kroz prste i onda kada inače ne biste. Ovo je vrijeme u kojem je važnije sačuvati i njegovati odnos, prije negoli očekivati velika postignuća i odgovornost.