Povodom završenog javnog savjetovanja o Izmjenama zakona o odgoju i obrazovanju Udruga roditelja "Korak po korak" iznosi mišljenje o predloženim promjenama.

Udruga roditelja "Korak po korak" slaže se sa strukom te smatra da  Izmjene zakona o odgoju i obrazovanju mogu biti štetne za djecu.

Posebnu zabrinutost izaziva prijedlog novog članka 27., točnije njegov stavak 7., koji glasi:

"Ako dijelovi međupredmetnih i/ili interdisciplinarnih tema i/ili modula prema mišljenju agencije nadležne za odgoj i obrazovanje imaju uključenu istaknutu odgojnu dimenziju u smislu utjecaja na osobnu izgradnju i usvajanje stavova, vrijednosti i izbora ponašanja, isti se kurikulom utvrđuju izbornim sadržajem, pri čemu se može odrediti alternativni modul izbornom dijelu kurikula. Učenici i njihovi roditelji mogu odabrati onaj koji je u skladu s njihovim odgojnim pristupom i sustavom vrijednosti.“

"Korak po korak" podržava stav Zagrebačkog psihološko društvo te smatra da se ovdje radi o kršenju prava djece te stvaranju podloge za zlostavljanje i isključivanje djece što ih čini još ranjivijima.

Prema Konvenciji o pravima djeteta te Konvenciji o ljudskim pravima na prvom mjestu u obrazovnom sustavu treba biti dijete, a ne roditelj. Sva djeca trebaju imati mogućnost pohađati međupredmetne i interdisciplinarne teme ili module te imati priliku obrazovati se i razvijati u tolerantnom okruženju.

Više o ovoj temi možete pročitati ovdje.