Ove školske godine ponovno krećemo sa edukacijama za CAP seminare (Predškolski, Osnovni, Teen) i to kroz cijelu Lijepu našu. :) Kako znamo da Vas ima puno zainteresiranih za sudjelovanje i širenje naše CAP mreže pomagača, ove godine organiziramo seminare dostpne u svim krajevima Hrvatske.  

CAP slavi 20 godina te vas programski odbor poziva da prijavite svoje radove za 4. Konferenciju CAP pomagača Hrvatske! Prijave su otvorene  do 28. veljače, 2019. godine.

Povratnu informaciju o odluci Programskog odbora o prihvaćanju prijave i uvrštavanju u  program Konferencije sudionici će dobiti do 14. ožujka, 2019

Program 4. CAP Konferencije temelji se na 3. cilju CAP programa - potaknuti obrazovne institucije na sustavan pristup prevenciji zlostavljanja djece.

Dragi CAP pomagači i drage CAP pomagačice,

Ispred Udruge roditelja „Korak  po korak“, iznimno nam je zadovoljstvo da vas možemo pozvati na Trening za CAP trenere. Obzirom na povećan interes za CAP programom i veliki broj seminara koje organiziramo, cilj nam je da na ovaj način osnažimo i povećamo CAP mrežu trenera koji provode te seminare.

Trening će se održati 06. i 07.12.2018 godine (četvrtak i petak) u Termama Jezerčica, prema programu rada treninga za CAP trenere dostupnog OVDJE

Više o CAP programu, možete vidjeti na stranicama Udruge roditelja „Korak po korak“, a tamo potražite i više detalja o Treningu trenera gdje možete vidjeti detalje i uvjete za CAP trenere te saznati više o CAP trenericama.

Prijave možete izvršiti do 29.11.2018. godine putem ovog linka

Udruga roditelja „Korak po korak“ organizirala je 3. Konferenciju CAP pomagača i pomagačica Republike Hrvatske u četvrtak, 26. i petak, 27. travnja 2018. godine u Kulturno Informativnom Centru u Gospiću.

Naglasak je bio na aktivnom zalaganju za prevenciju nasilja u lokalnoj zajednici. Zahvaljujući partnerstvu s Gradom Gospićem, suradnji s Kulturno Informativnim Centrom Gospić te podršci s terena od CAP koordinatorica za Ličko-senjsku županiju – Lidije Bregant Jelić i Vesne Orešković ovaj dvodnevni skup održan je na najvišoj profesionalnoj i organizacijskoj razini.

Otvorenje CAP konferencije popratila je i dobrodošlicu zaželjela dogradonačelnica Gospića Kristina Prša te predstavnica županije Marta Grgurić, a donacijama su organizaciju događanja podržali Grad Gospić, Komunalac Gospić d.o.o., Lika ceste d.o.o., GS gradnja d.o.o. i Pivovara Ličanka. Grad Gospić je s Muzejom Like svim sudionicima konferencije omogućio i posjet u Memorijalni centar "Nikola Tesla".

Tijekom cijele Konferencije kroz izlaganja je istaknuta važnost povezivanja različitih stručnjaka te lokalne vlasti, institucija te organizacija jer je za eliminaciju nasilja nad i među djecom potreban angažman cjelokupne zajednice.

Prema Statističkom pregledu temeljnih sigurnosnih pokazatelja i rezultata rada u 2016. godini MUP-a na razini države prijavljeno je 960 slučajeva povrede djetetovih prava, a u skupini kaznenih djela protiv spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta 638 slučajeva među kojima su najbrojnija u području spolne zlouporabe djeteta mlađeg od 15 godina (210) i iskorištavanja djece za pornografiju (207).

Ovi podaci odnose se na broj evidentiranih slučajeva nasilja nad i među djecom, no iskustva s terena pokazuju da nasilja ima mnogo više, a događa se i djeca dugo trpe prije nego što se reagira i rješava problem. To potvrđuje i nedavno objavljen pregled ljudskih prava za 2017. godinu (Kuća za ljudska prava, 2018), gdje se navodi da izostaje efektivna borba protiv nasilja nad djecom, a posebno vršnjačkog nasilja koju onemogućuje nedovoljno razvijena svijest o toj problematici i niska razina njegova prijavljivanja. Kada i bude prijavljeno, postupci ispitivanja nasilja traju predugo i djeca nekoliko puta moraju svjedočiti, što dovodi do sekundarne viktimizacije i u suprotnosti je s najboljim interesom djeteta.

U nastavku pročitajte više o zaključcima kroz izlaganja Konferencije, a više materijala možete pronaći ovdje.

Poštovani CAP pomagači,

Osobito mi je zadovoljstvo srdačno Vas pozdraviti  i poželjeti Vam dobrodošlicu u Grad Gospić povodom održavanja 3. Konferencije CAP pomagača u organizaciji Udruge roditelja „Korak po korak“. Čast nam je što je upravo naš Grad odabran kao domaćin za ovaj važan nacionalan susret te se nadamo da ćemo vas ugostiti u što većem broju.

Grad Gospić, kao grad prijatelj djece, prepoznaje važnost rada na sprečavanju svakog oblika nasilja nad djecom i mladima, osobito preventivnog. Svake godine trudimo se dati podršku organizacijama civilnog društva i vrijednom radu koje obavljaju potporom društveno korisnim projektima.

Jedan od njih je i CAP, program s dugom tradicijom na području Grada Gospića, a kojemu smo podršku pokazali i partnerstvom. Ponosni smo što možemo reći da su kroz preventivni CAP program u našem gradu prošle stotine djece i roditelja, a također i mnogo odgojno – obrazovnih djelatnika velikim trudom našeg lokalnog CAP tima. Svakako ćemo nastaviti davati sve od sebe kako bi svako dijete moglo živjeti SIGURNO, JAKO I SLOBODNO!

Vjerujem kako će iskustvo naših lokalnih CAP pomagača i koordinatorica doprinijeti što ugodnijem boravku u Gradu Gospiću, a da će uz njihov predani rad i organizacija ove vrijedne Konferencije Grad Gospić na karti Hrvatske označiti kao važno mjesto gdje prepoznajemo problem nasilja i sustavno radimo na njegovom rješavanju.

Želim vam ugodan boravak i uspješan rad u ime svih građanki i građana Grada Gospića!

S poštovanjem,

Karlo Starčević, gradonačelnik grada Gospića

Drage CAP-ovke i CAP-ovci!

Pozivamo vas na 3. CAP konferenciju u Gospić, 26. i 27. travnja 2018.g.

Naša županija već više od desetljeća razvija CAP i TeenCAP mrežu, na što smo jako ponosne!

Domaći CAP – ovci vas rado očekuju!

Pozivamo sve koji su uključeni u provedbu programa da nam se pridruže i svojim iskustvima doprinesu da CAP bude još bolji i kvalitetniji.

Utonite u zagrljaj Like i Velebita i osjetite svu njihovu toplinu i ljepotu koje ćete se dugo sjećati!

Srdačan pozdrav, Lidija i Vesna

Special Needs CAPSpecial Needs CAPSpecial Needs CAPSpecial Needs CAPSpecial Needs CAP

TeenCAPTeenCAP